DANES PA TEKMOVANJE!

Nedelja, 19. junij 2022

V Idriji se odvija še zadnji dan letošnjega Festivala idrijske čipke. Osrednji dogodek bo državno tekmovanje otrok in odraslih v klekljanju za priznanje Ivanke Ferjančič. Ob 11. uri se bodo tekmovalke in tekmovalci s klekljarskimi blazinami v naročju v povorki na čelu z Godbenim društvom rudarjev Idrija odpravili izpred čipkarske šole Idrija na prizorišče tekmovanja pod šotor na Trgu sv. Ahacija, kjer se bo ob 11.30 pričelo državno tekmovanje. 

Letos bo tekmovalo kar 174 otrok in mladih iz različnih koncev Slovenije, ki so glede na starost in znanje razdeljeni v pet kategorij. Odrasle klekljarice pa so za tekmovanje lahko izbirale med dvema težavnostnima kategorijama.  Ob 15.30 bo na istem prizorišču razglasitev rezultatov tekmovanja, podelitev certifikatov označbe porekla blaga »Idrijska čipka, razglasitev najlepše čipke z razstave učenk in učencev čipkarske šole po izboru obiskovalcev ter podelitev zahval in priznanj učenkam ČŠ Idrija ob zaključku šolskega leta. 

Popestritev festivala bo tudi druženje okoli 60 klekljaric in klekljarjev iz Slovenije in tujine, ki jih je v času epidemije povezalo ustvarjanje čipk za izziv Društva klekljaric idrijske čipke Čipkasti kolaž, na festivalu v Idriji se bodo sodelujoči od 13.ure dalje prvič srečali tudi v živo. 

Sicer pa bodo festivalsko dogajanje popestrili tudi sejem domače in umetnostne obrti, delavnice polstenja in in geoparkova ustvarjalna delavnica, prikaz klekljanja po ulicah Idrije, popoldanski obisk rudarjeve žene v idrijski rudarski hiši, otroški živ-žav, turistična vodenja po idrijskih znamenitostih ter kulinarična ponudba ter koncert Maje Tajnšek in Branka Brezavščka.


Metka Rupnik

Foto: Bodo tekmovale tudi te mlade klekljarice, ki so včeraj pred ČŠ Idrija obiskovalcem festivala prikazovale, kako se kleklja?


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
27.06.2022
17°C / 32°C
torek
28.06.2022
16°C / 35°C
sreda
29.06.2022
18°C / 36°C