KDO JE NAJBOLJE VRTEL "KLEKLNE"?

Nedelja, 19. junij 2022

Osrednji dogodek zadnjega dne 40. Festivala idrijske čipke je bilo državno tekmovanje otrok in odraslih v znanju klekljanja za priznanje Ivanke Ferjančič. Člani Godbenega društva rudarjev Idrija, najstarejše slovenske godbe na pihala, so ob zvokih koračnic v povorki pospremili 174 otrok in 16 odraslih klekljaric izpred Čipkarske šole Idrija na tradicionalno prizorišče tekmovanja, na Trgu sv. Ahacija. Mlade klekljarice in klekljarji, ki so se uvrstili na državno tekmovanje prihajajo iz vseh treh slovenskih čipkarskih šol – Čipkarska šola Idrija, Čipkarska šola Železniki in Čipkarska šola Žiri, prav tako pa so se tekmovanja udeležili učenci, ki obiskujejo krožke klekljanja v Kamniku, Ljubljani in na Vrhniki.

Metka Fortuna, vodja Čipkarske šole Idrija, pravi, da so z udeležbo otrok na tekmovanju zelo zadovoljni, bi si pa želeli, da bi se tekmovanja udeležila še kakšna odrasla klekljarica. So pa veseli, da sta se festival in tekmovanje vrnila v tisti pravi obliki.

Izjava Metka Fortuna o tekmovanju

Otroci so tekmovali v petih kategorijah. V najmlajši kategoriji »ris z notranjimi in zunanjimi postavki« je zmagala Manca Žgavec iz Črnega Vrha, na drugo mesto se je uvrstila Lara Hladnik iz Podkraja, tretje mesto pa so si delile Špela Bajc iz Podkraja, Alija Klavžar iz Črnega Vrha, Karmen Koren iz Cola ter Tiana Sedej, Tarin Bajc in Veronika Pivk iz Idrije

V kategoriji, kjer so otroci klekljali »štručke« je klekljne najbolj spretno vrtela Maša Bajc iz Podkraja, sledila ji je Eva Zajec iz Črnega Vrha na drugem mestu in tretje mesto sta si delili Mojca Medved iz Spodnje Idrije in Hana Pegan iz Cerknega. V tretji tekmovalni nalogi »idrijski ris« je zmagala Sofia Zoppellaro Lapajne iz oddelka Godovič, drugo mesto so si delile Ana Demšar in Ema Demšar iz Železnikov ter Ajla Kavazović iz Idrije. V kategoriji »ris in polpremet z notranjimi postavki« je zmagala Tjaša Mikuž iz Črnega Vrha, drugo uvrščena je bila Špela Žejn iz Podkraja, tretje mesto pa je osvojila Nika Svetik iz Cerknega. V še eni, dodatni otroški kategoriji, v kateri so tekmovali učenci, ki obiskujejo dodatni pouk klekljanja in so klekljali »ozki ris« je zmagala Tanja Gavez iz Kamnika, Špela Marinko iz Ljubljane pa ji je sledila na drugem mestu.

In kako so se odrezali odrasli? V kategoriji »idrijski ris s sukanim risom« je zmagala Marija Kosmač iz Spodnje Idrije, na drugem mestu je bila Anja Petek Ilešič iz Logatca, na tretje mesto se je uvrstila Bojana Kovačič Kunc iz Idrije. Zmago v kategoriji »široki ris« je v Logatec odnesla Marjeta Adam, na drugem mestu ji je sledila someščanka Neja Mravlja, tretje mesto pa se je uvrstila Mira Guzelj iz Rovt.

Na današnji razglasitvi so objavili tudi zmagovalko v glasovanju za naj čipko razstave »Poglej, kaj znam«, ki je vsakoletna razstava izdelkov učenk in učencev Čipkarske šole Idrija. Obiskovalci so za najlepšo čipko izbrali čipko »Pav« klekljarice Mateja Čuk.

Maja Vojska

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
27.06.2022
17°C / 32°C
torek
28.06.2022
16°C / 35°C
sreda
29.06.2022
18°C / 36°C