SKRITI KOTIČKI POD KRIŽNO GORO IN JAVORNIKOM

Nedelja, 19. junij 2022
S tokratno Pisanko bomo raziskovali in spoznavali nekoliko manj poznan delček Vipavske doline, ki leži na nekoliko višnji nadmorski višini. Vipavska dolina je namreč zelo razpotegnjena in bogata tudi zaradi izjemne kulturne in naravne dediščine. Kljub temu, da meri 310 kvadratnih kilometrov, pa se dobi še kakšen kraj ali hrib, ki je celoi lokalnemu prebivalstvu neznan. Zato smo se danes odločili, da vam predstavimo obrobje Vipavske doline, ki je za mnoge še neznano. Za začetek bomo spoznavali hrib Križna gora, ki stoji nad Podkrajem, nasproti Nanoške planote. Ta del pokrajine spada že v Zahodni Dinarski svet in je bogat z čudovito floro in favno. Več o hribu Križna gora pa predsednik Planinskega društva Križna Gora, Dušan Plesničar.


Pogovor o Križna gora Dušan Plesničar


Naš prvi sogovornik, Plesničar, je omenil, da na območju Cola obstaja še ena Križna Gora, ki pa velja za naselje. Čeprav je danes naselje zelo zapuščeno, še vedno v njen najdemo življenje. Bogata kulturna dediščina vsako leto vedno znova zanesenjake vabi v svoj objem na slovesno prireditev, s katero se Primorci poklonijo primorski himni. S poznavalcem zgodovine zgornje Vipavske doline, Lucijanom Troštom, bomo odkrivali kulturno dediščino vasi Križna Gora, ki se nahaja nad Colom.


Pogovor o vasi Križna gora


Naše nedeljsko popotovanje nadaljujemo s še eno zanimivostjo - tokrat se bomo ustavili v najmanjši ajdovski vasi, v Vodicah. Za mnoge je to zelo odmaknjena in nepoznana vas. Pogled nanjo se nam odpre, če gremo iz Pirnatove koče po gozdi cesti proti Hrušici. Lucijan Trošt.


Pogovor o Vodicah


Kljub temu, da je obrobje Zgornje Vipavske doline manj poznano, preko njega potekajo kar tri izjemne pohodne poti, ki velikokrat trajajo več dni, nam pove Dušan Plesničar.


Pogovor o pohodnih poteh
Virtualno smo se z našima sogovornikoma, sprehodil po obrobju Zgornje Vipavske doline, zdaj pa bomo prisluhnili še našemu zadnjemu sogovorniku, ki bo predstavil oglarstvo. Tradicionalna obrt se tu že stoletja ohranila še do danes. Drago Puc je eden tistih, ki je v njej našel del svojega poklicnega življenja.


Pogovor o oglarstvu


Z oglarjenjem smo sklenili naši Pisanko. Lahko vam zaupamo še, da bosta naslednji dve nastali v našem zamejstvu. Tokratno oddajo je pripravila Ana Štokelj.

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
27.06.2022
17°C / 32°C
torek
28.06.2022
16°C / 35°C
sreda
29.06.2022
18°C / 36°C