REKONSTRUIRANA VODARNA MOČILA ŽE SLUŽI SVOJEMU NAMENU

Četrtek, 23. junij 2022

Vodarna Močila, ki zagotavlja vodo za potrebe Salonita Anhovo, nekaj več kot 1.100 prebivalcev Deskel in okoliških naselij ter namakalnega sistema na Gorenjem Polju, je dobila novo vsebino. Njena funkcija ostaja enaka, zagotavljati čisto pitno vodo, vendar odslej s povsem novim postrojenjem.

Vodarna na Gorenjem Polju stoji od leta 1976, občina pa je v občinski strategiji za oskrbo s pitno vodo iz leta 2014 predvidela njeno obnovo. Leta 2016 so pod tedanjim županom Andrejem Maffijem pripravili projekt, čez dve leti pridobili tudi gradbeno dovoljenje, vendar so nato postopki zaradi velikega finančnega zalogaja zastali.

Da bodo vodarno obnovili so se v Salonitu zavezali že pred dvema letoma, po tem, ko so z občino nadgradili pogodbo iz leta 2018 o dobavi pitne vode. S prenovo so pričeli lansko jesen, pojasnjuje Julijan Fortunat, predsednik uprave Salonita Anhovo:

IZJAVA: Julijan Fortunat 1

Kljub temu, da vodarna še ni uradno odprta, pa izvidi vode kažejo, da naprave delujejo in pravzaprav po ceveh že teče nova voda, še več, vodarna pravzaprav ves čas prenove ni prenehala obratovati, nam je pojasnil zagonski inženir Ludvik Mekúč, kar je seveda terjalo kar nekaj prilagajanj.

Strošek obnove presega milijon evrov, vendar pa za ta denar dobimo eno najmodernejših vodarn v Sloveniji, je še povedal Julijan Fortunat, ki pravi, da gre pri prenovi, financirani iz zasebnega žepa, za družbeno odgovornost podjetja. Skupaj s prenovo je namreč Salonit izrazil namero po predaji objekta v last občine, o čemer trenutno še potekajo pogovori.

IZJAVA: Julijan Fortunat 2

Z novo vodarno so zadovoljni tudi na občini, kjer na ta način razrešujejo še enega od vozlov pri zagotavljanju pitne vode občanom, pojasnjuje županja Tina Gerbec.

IZJAVA: Tina Gerbec 1

Sočasno pa na cevovodu med vodarno in uporabniki potekajo aktivnosti za speljevanje slednjega mimo industrijske cone, kar se je izkazalo za problematično julija 2020, ko je prišlo do onesnaženja s tehnološko vodo. Občina je v ta namen rezervirala 640.000 evrov, izbran je že tudi izvajalec in z deli bi lahko pričeli v kratkem.

IZJAVA: Tina Gerbec 2

Kakor pojasnjuje vodja režijskega obrata občine Kanal Vinko Medvešček so s tehnologijo, vgrajeno v novo vodarno, zadovoljni, enaka je namreč vgrajena tudi v vodarni v Avčah ter v nekaj manjših vodarnah in daje pričakovane rezultate.

IZJAVA: Vinko Medvešček

Surova voda v vodarno kakor prej prihaja iz rova hidroelektrarne Plave, iščejo pa tudi možnosti, da bi vanjo pripeljali vodo iz bližnjega potoka Perivnik. Da bo vodarna kljub vsemu uporabljala soško vodo je že ob napovedi prenove motilo del krajanov in kakor pravi predsednik krajevne skupnosti Deskle – Anhovo Jože Valentinčič, bo ta pripomba prejkoslej ostala.

IZJAVA: Jože Valentinčič

Sočasno namreč občina Kanal dela tudi na investiciji, s katero bi Deskle in okoliška naselja povezali z vodarno Mrzlek, vendar bo do tega, kljub temu, da je projekt prejel neposredno finančno pomoč iz državnega proračuna, preteklo še nekaj vode, trenutno namreč na občini pripravljajo dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Primož Božič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
20.08.2022
20°C / 29°C
nedelja
21.08.2022
17°C / 33°C
ponedeljek
22.08.2022
16°C / 32°C