OBČINA CERKNO JE PRVA OD OSMIH S SPREJETO STRATEGIJO ZA CELOSTNO PODPORO DRUŽINAM Z OTROKI

Petek, 24. junij 2022
Izmed obilice točk dnevnega reda seje sinočnjega zasedanja cerkljanskega občinskega sveta lahko izpostavimo nekaj vsebin, v katerih so tudi svetniki poglobljeno sodelovali. Med drugim se je v živo prvič predstavila medobčinska inšpektorica Sabina Tehovnik Kumar , ki je predstavila delo v minulem letu. Svetniki na poročilo niso imeli pripomb, so pa opozorili na več problemov, ki so deloma povezani z njenim delom, včasih tudi ne. V razpravi so opozorili na vse večje smetenje ob cestah, za kar je storilce izjemno težko odkriti. Prav tako so odprli problem ločevanja odpadkov, ki bi se moralo pričeti že v gospodinjstvih. Jurij Kavčič je opozoril tudi vse večje onesnaževanje kmetijskih površin s pasjimi iztrebki, ki so lahko v določenih primerih za živali izjemno nevarni.


Živahna razprava se je razvnela tudi ob letnem poročilu o izvedbenih aktivnostih lokalnega energetskega koncepta v lanskem letu, ki ga je predstavil direktor agencije Golee Rajko Leban. Več svetnikov je opozorilo na nujno sledenje stroškov na projektih, ki so bili energetsko sanirani. Med drugim je bila izpostavljena Osnovna šola Cerkno, ki se nekoliko odmika od zastavljenih prihrankov. V razpravi je beseda tekla predvsem o možnostih gradnje samooskrbnih elektrarn na javnih objektih, kot sta občinska stavba in Osnovna šola Cerkno. Kot možno varianto so izpostavili primer občine Kanal, ki je izvajalce iskala preko javnih pozivov.


Ob elaboratu oblikovanja cen komunalnih storitev so opozorili na nujnost vlaganja v javna vodovodna omrežja, čeprav se bo to kasneje odrazilo v višjih cenah vode. Občina je v zadnjih letih veliko sredstev vložila v vodna zajetja in opremo, zelo malo pa v samo omrežje. To pa lahko v naslednjih letih izniči vsa prizadevanja po urejanju zajetih, saj so okvare vse pogostejše. Občinska uprava je ob tem opozorila na razdrobljenost vodovodov, ki onemogoča kandidaturo na razpisi za javna nepovratna sredstva.


Omeniti moramo tudi Strategijo za celostno podporo družinam z otroki do 7. leta starosti, ki ga je pripravila sodelavka v upravi Katjuša Božič in se že izvaja po različnih krajih občine. Gre za iniciativo, v kateri sodeluje več inštitucij. Poteka na lokalni ravni, v osmih zainteresiranih občinah, ki želijo postati družinam z mlajšimi otroki prijazna občina. Svetniki so spregovorili predvsem o tem, kako motivirati starše in otroke, da se aktivnosti udeležujejo, še posebej v manjših krajih.


Ivan Seljak


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
20.08.2022
20°C / 29°C
nedelja
21.08.2022
17°C / 33°C
ponedeljek
22.08.2022
16°C / 32°C