PREDSEDNIK DRŽAVE DOPOLDNE PRED PRAZNIKOM PREŽIVEL V IDRIJI Z UČENCI IN VETERANI

Sobota, 25. junij 2022

Predsednik države Borut Pahor se je danes, pred dnevom državnosti, mudil na obisku v Idriji, kjer se je udeležil kar dveh slovesnih dogodkov. Zgodaj dopoldne je v spominskem parku osamosvojitvene vojne pred idrijsko osnovno šolo prisostvoval slovesnemu dvigu slovenske zastave in kulturnemu programu, zatem pa se je kot slavnostni govornik v idrijski Modri dvorani udeležil proslave, ki jo je OŠ Idrija pripravila v počastitev dneva državnosti in ob zaključku šolskega leta.


"Kje je lepše kot doma« so učenke in učenci ter učiteljice in učitelji idrijske osnovne šole naslovili prireditev, s katero so v luči jutrišnjega državnega praznika občinstvo z bogatim in pisanim prepletom besede, glasbe in plesa popeljali po vsej Sloveniji ter predstavili znamenitosti in običaje različnih slovenskih pokrajin. 

Prisotne je najprej pozdravil predsednik OZ VVS Idrija-Cerkno Jurij Kavčič, zatem pa jih je nagovoril slavnostni govornik, predsednik države Borut Pahor, ki je poudaril, da ima slovenski narod že 31 let svojo državo, ki je v tem času dosegla dovolj, da danes stojimo na trdnih temeljih, na katerih lahko mladi ljudje v miru, varnosti in blaginji sanjajo svoje sanje, razvijajo svojo ustvarjalnost in na prihodnost gledajo z upanjem in ne s strahom. Mlade je pozval, da v spoštovanju, sodelovanju in solidarnosti skupaj iščejo rešitve za čase, ki prihajajo. Učenkam in učencem je zaželel lepe poletne počitnice, da bi se jeseni spočiti vrnili v šolske klopi. Kot je po dogodku povedal za Primorski val, dneve pred pomembnimi državnimi prazniki rad preživi z mladimi.


Izjava Borut Pahor


Prireditev je sklenila ravnateljica šole Ivica Vončina, ki je povzela dogodke in dosežke tega šolskega leta in šolarje, učitelje in občinstvo z lepimi željami pospremila v poletje. 


Po dogodku se je predsednik na prizorišču z učenci zadržal še na kratkem pogovoru in druženju, eden od učencev pa mu je podaril portret, na katerem je upodobil predsednika.


 


Pred proslavo se je predsednik republike na povabilo OZ VVS Idrija-Cerkno udeležil slovesnosti, na kateri so predstavniki veteranskih organizacij in lokalne skupnosti skupaj z učenkami in učenci OŠ Idrija v spominskem parku osamosvojitve Slovenije svečano izobesili slovensko zastavo in s tem počastili naš osrednji državni praznik. Ob kulturnem programu, ki so ga soustvarjali učenci in učenke OŠ Idrija, so zbrane nagovorili predsednik OZ VVS Jurij Kavčič, idrijski župan Tomaž Vencelj in Angel Vidmar, predsednik PVD Sever Severnoprimorske.

Že dan prej pa je v organizaciji OZ VVS Idrija-Cerkno in OŠ Cerkno proslava v počastitev dneva državnosti pod naslovom "Lepa je dežela naša" potekala na platoju pred OŠ Cerkno. 
Ob kulturnem programu, ki so ga sooblikovali recitatorji in zbor cerkljanske osnovne šole, so zbrane nagovorili predsednik OZ VVS Jurij Kavčič, podžupan Občine Cerkno Domen Uršič in Angel Vidmar, predsednik PVD Sever Severnoprimorske. 


Metka Rupnik

Foto: Metka Rupnik in Ivan Seljak


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
20.08.2022
20°C / 29°C
nedelja
21.08.2022
17°C / 33°C
ponedeljek
22.08.2022
16°C / 32°C