LETOŠNJA HOTENJSKA KRESNA NEDELJA BO KULINARIČNO OBARVANA

Sobota, 25. junij 2022
Člani Kulturno turističnega društva Hotedršica vas prihajajočo nedeljo vabijo na tradicionalno kresno nedeljo, ki bo po dveh letih v takem obsegu kot pred korono, torej s kulturnim programom in veselico. Dogodek bo zgoščen na en dan, začelo pa se bo že zgodaj zjutraj in sicer s sveto mašo, pove predsednica društva Brigita Vehar.


Brigita Vehar 1


Tam bodo ob 12.30 priredili prav posebno tekmovanje, ki bo temeljilo na kulinariki. Le ta, kot pravijo v društvu, povezuje ljudi, to pa po dveh letih odtujitve še kako potrebujemo. 


Brigita Vehar 2


Sledil bo kulturni program. 


Brigita Vehar 3


Tradicionalni kresni pohod bo letos prestavljen na jesen, še pojasni Veharjeva.


Brigita Vehar 4


Seveda pa kresne nedelje ni brez običaja potresanja praproti in cvetja, ki ga gospodinje na predvečer kresne nedelje potresejo pred hišnim pragom. Po pričevanju prednikov, naj bi s tem obredom preprečili kačam in drugim zlim silam vstopiti v hišo. Kot je dejala sogovornica, ta običaj na nekaterih domačijah izvajajo še danes, saj verjamejo, da bo tako hiša celo leto deležna varstva in blagoslova.Ksenija Mlinar


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
20.08.2022
20°C / 29°C
nedelja
21.08.2022
17°C / 33°C
ponedeljek
22.08.2022
16°C / 32°C