ČIPKE POSLEJ TUDI V ELEKTRONSKI OBLIKI

Četrtek, 03. december 2009

ALI TA VESELI DAN KULTURE V MM IDRIJA

3. december  - Ta veseli dan kulture ali Dan odprtih vrat v slovenski kulturi so v Mestnem muzeju Idrija obeležili s sledečimi dogodki: brezplačnimi ogledi stalnih in občasnih razstav na idrijskem gradu Gewerkenegg in v Cerkljanskem muzeju v Cerknem ter odprtjem gostujoče razstave Tehniškega muzeja Slovenije LETEÄŒI ÄŒLOVEK, STANKO BLOUDEK (1890-1959), ki bo drevi ob 18h v Razstavišču Nikolaja Pirnata na idrijskem gradu Gewerkenegg. Že dopoldne pa so medije na novinarski konferenci seznanili s predstavitvijo projekta digitalizacije. Ena od prioritetnih nalog v muzejih je namreč v zadnjem času digitalizacija dediščine, ki jo hranijo v svojih zbirkah. V idrijskem muzeju hranijo predmete, ki so zanimivi tudi za zunanje uporabnike. Da bi jih ohranili so s podjetjem Digitalizacija iz Portoroža izvedli prvi večji projekt -digitalizirali so 6 prodajnih katalogov čipk iz začetka 20. stoletja:

izjava digitalizacija Bajec Rupnik

... pojasnjuje Urška Bajec Rupnik, kustosinja v Mestnem muzeju Idrija in dodaja, da projekt digitalizacije še ni zaključen:

izjava digitalizacija Bajec Rupnik 2

Kot bo povedal Tedy Grbec iz podjetja Digitalizacija je bila idrijska čipka:

izjava digitalizacija Grbec

Za digitalizacijo so v muzeju doslej porabili 2000 evrov državnih sredstev, ki jih je v večji meri prispevalo Ministrstvo za kulturo RS. Država pa bo, kot je na današnji novinarski konferenci medijem povedala direktorica muzeja Ivana Leskovec, sredstva zagotavljala tudi v prihodnje:

izjava financiranje Leskovec

Maja Filipič

izjava digitalizacija Bajec Rupnik
izjava digitalizacija Bajec Rupnik 2
izjava digitalizacija Grbec
izjava financiranje Leskovec

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
24.09.2020
16°C / 22°C
petek
25.09.2020
15°C / 24°C
sobota
26.09.2020
18°C / 23°C