LETEČI ČLOVEK, STANKO BLOUDEK

Petek, 04. december 2009

Mestni muzej Idrija je sinoči v okviru praznovanja 3.decembra »tega veselega dne slovenske kulture« v razstavišču Nikolaja Pirnata na idrijskem gradu odprl gostujočo razstavo v počastitev letošnje 100-letnice slovenskega letalstva in 50-letnice smrti znamenitega Idrijčana Stanka Bloudka, ki jo je pripravil Tehniški muzej Slovenije.Naslov razstave Leteči človek, Stanko Bloudek izvrstno na kratko povzema življenjsko vizijo tega znamenitega Idrijčana, ki jo je udejanjal na vseh področjih delovanja. Bloudek se je v svetu in doma najbolj proslavil kot konstruktor skakalnice v Planici, bil pa je tako rekoč vsestranski raziskovalec-praktik, graditelj, tudi letalski pionir in konstruktor, izumitelj, športnik, zlasti mednarodno uspešen metalec diska in umetnostni drsalec. Bloudek je vizijo o letečem človeku združeval z vrhunskimi športnimi, tehničnimi in izumiteljskimi sposobnostmi, sprva pri konstruiranju letal in kasneje pri razvoju ter konstruiranju smučarskih skakalnic in letalnic doma in v tujini. Svoje izumiteljske in graditeljske stvaritve pa je vedno v praksi tudi preizkušal in se iz izkušnje znova učil, kot poudarja glavni avtor razstave dr.Sandi Sitar, priznani slovenski strokovnjak za tehniško dediščino.

---------------------

izjava Sandi Sitar

---------------------

Poleg dr.Sitarja je Tehniški muzej Slovenije v pripravo razstave Leteči človek, Stanko Bloudek pritegnil še vrsto drugih institucij in strokovnjakov za posamezna področja in tako na skupni postavitvi izoblikovali celostno podobo njegovega življenja in delovanja, od športa, letalstva, skakalnice, arhitekture do konstruiranja. Irena Marušič, vodja projekta pri Tehniškem muzeju Slovenije.

------------------

izjava Irena Marušič

--------------------

Razstava Leteči človek, Stanko Bloudek bo na Idrijskem gradu na ogled do 31.januarja, zatem se bo preselila še v Kranjsko Goro, dogovarjajo pa se tudi za gostovanje na ÄŒeškem, od koder je izhajala Bloudkova družina po očetovi strani in kjer je znameniti Idrijčan več let tudi deloval.

Ob razstavi Leteči človek, Stanko Bloudek pa si v mali galeriji na idrijskem gradu lahko ogledate tudi spremljajočo razstavo Aerokluba Srebrna krila Idrija ob 33 –letnici njihovega delovanja.


Metka Rupnik

izjava Sandi Sitar
izjava Irena Marušič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
24.09.2020
16°C / 22°C
petek
25.09.2020
15°C / 24°C
sobota
26.09.2020
18°C / 23°C