DRUŽABNO ŽIVLJENJE NA RAKEKU- OD PETJA IN KLEKLJANJA DO MOZAIKOV

Sreda, 27. julij 2022
Tudi danes v nedeljski Pisanki ostajamo na Rakeku, kraju, ki spada pod občino Cerknica in leži ob vzhodnem robu rakovške uvale, ob cesti Unec-Cerknica. Preteklo oddajo smo raziskali dolino naravnih mostov Rakov Škocjan, spoznali zgodovino železnice, se odpravili na izviren pohod in pregledali turistično ponudbo, danes pa se selimo v središče Rakeka, kjer še kako živi družabno življenje.

Rakovčani so, kot smo lahko opazili na našem potepu, izjemno povezani, zagnani in družabni ljudje, svoje spretnosti in talente pa pokažejo in nadgrajujejo v številnih domačih društvih.


Za začetek predstavimo aktivnosti Turističnega društva Rakek. Vabijo vas na nekaj organiziranih pohodov in kolesarskih izletov, ki se bodo odvili v preostanku meseca julija, avgusta in septembra, ko boste Rakek spoznavali v družbi strokovno podkovanih lokalnih turističnih vodnikov. Z dogodki bodo nadaljevali tudi oktobra. Takrat pridete na vrsto ljubitelji rož. Prisluhnite napovedi predsednice Turističnega društva Rakek gospe Barbari Šivec.

Barbara ŠivecOd turizma pa h kulturi. V nadaljevanju se bomo družili s tremi damami, članicami in vodji različnih sekcij Kulturnega društva Rak Rakek. Kultura je, kot so nam zaupale Rakovčanke, zasidrana globoko v zgodovino in srca domačinov. Imajo osem sekcij, v katerih je vključenih več kot 200 članov, ki jih vodijo strokovno usposobljeni učitelji. Naša prva sogovornica je predsednica društva, gospa Danica Štefančič, sicer izobražena glasbenica, ki v društvu dirigira dvema pevskima zboroma.

Danica Štefančič

Rakovčani so spretni tudi z rokami in čopiči. Približno dvajset članov se enkrat tedensko srečuje na likovnih delavnicah. Več o njihovem delu in razstavah je povedala predsednica likovne sekcije gospa Karmen Petrič.

Karmen Petrič o likovni sekciji

Ob obisku Rakeka vam bodonedvomno v oči padli čudoviti mozaiki, ki so jih izdelali člani sekcije mozaik Kulturnega društva Rak Rakek. Odločili so se, da puste betonske površine popestrijo z mozaiki. Živali v naravni velikosti, razprte dlani, barvni trakovi in šestkotniki so le nekateri od motivov, ki jih lahko opazite na poti skozi Rakek in njemu bližnjih krajev. Kot je povedala Karmen Petrič, predsednica sekcije in nekdanja učiteljica razrednega pouka na OŠ Rakek, so z mozaiki okrasili škarpo pri avtobusni postaji, škarpo pred šolo in še nekaj drugih površin, ena od idej pa je bila tudi okrasitev železniškega mostu. Ta zaenkrat še ni prišel na vrsto, a glede na to, kako aktivni in zavzeti so, je tudi okrasitev le tega vprašanje časa. Pisano mozaično ustvarjanje znova predstavlja gospa Petrič.

Karmen Petrič drugi del
Ste vedeli, da na Rakeku tudi klekljajo? Seveda klekljanje na Rakovškem ni prepoznavna obrt, vendar je na pobudo gospe Zmage Raljevič, ki prihaja iz Otlice nad Ajdovščino, tudi tukaj dodobra zaživela. Klekljanje je torej prinesla iz svojega rojstnega kraja in k ustvarjanju spodbudila številne domačinke. Za sekcijo skrbi že vrsto let, s svojimi učenkami pa je več kot zadovoljna. Prisluhnite ji.

Zmaga Raljevič
Na tem mestu se za danes od vas poslavljamo in vas znova povabimo, da ob priliki obiščete Rakek in danes opisano doživite v živo. Hvala, da ste bili z nami in se slišimo zopet prihodnjo nedeljo. 


Ksenija Mlinar

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
20.08.2022
20°C / 29°C
nedelja
21.08.2022
17°C / 33°C
ponedeljek
22.08.2022
16°C / 32°C