O POŽARU NA KRASU TUDI SKOZI OČI PREVENTIVE IN PRIPRAV NA PODOBEN DOGODEK V PRIHODNJE

Sreda, 27. julij 2022

Čeprav je konec večjih gasilskih operacij na Krasu upajmo za nami, pa je za analizo dogodkov preteklih desetih dni zanesljivo prezgodaj. V današnji oddaji V središču želimo zato, namesto sicer potrebnega pogleda nazaj, pogledati v prihodnost in skušati zajeti širšo sliko, ki jo obdobja brez padavin in s tem večja požarna ogroženost prinašata med nas. Vsekakor pa najprej upamo, da bodo držale besede župana Mauricija Humarja, izrečene v nedeljo:

IZJAVA: Mauricij Humar

Občina Miren – Kostanjevica je bila v preteklem tednu zagotovo najbolj na udaru, kakor je še povedal župan, je pogorelo približno 40 odstotkov občinskega ozemlja. Je pa ogenj nekaj dni strašil tudi na drugi strani grebena Cerje – Trstelj, poslušajmo izjavo župana občine Renče – Vogrsko Tarika Žigona:

IZJAVA: Tarik Žigon

Ravno prostovoljstvo je bilo tisto, ki je zadnje dni tako navduševalo Slovence, prostovoljci so bili na Krasu praktično povsod, kjer se je, vsaj na tleh, kaj delalo v smeri zajezitve požara. V prvi vrsti so bili tu gasilci, od 10.000, kolikor se jih je zvrstilo na terenu, jih preko 90 odstotkov to plemenito nalogo opravlja prostovoljno.

Nadalje so na terenu, predvsem za logistiko, skrbeli pripadniki Civilne zaščite, je povedal Samo Kosmač, poveljnik slednje za Severno Primorsko:

IZJAVA: Samo Kosmač

Civilna zaščita je svoj logistični center postavila v Opatjem selu, kjer je vodstvo prevzel Dejan Bizjak, poveljnik za občino Miren – Kostanjevica. Gasilcem so poleg sendvičev razdeljevali tudi tople obroke in kakor je povedal, so razdelili 25.000 suhih obrokov, največ sendvičev, in 11.100 toplih obrokov, ki so jih dostavljali tudi na teren.

Tretja skupina, ki je do izraza prišla v nekako drugi polovici minulega tedna, so bili prostovoljci na posekah, ki so profesionalnim gozdarjem bodisi z motornimi žagami bodisi goloroki pomagali delati požarne preseke. Jernej Sojč iz Slovenskih državnih gozdov na eni prvih takih akcij ni izgubljal besed:

IZJAVA: Jernej Sojč

Poleg vseh teh seveda ne gre pozabiti na prostovoljce Rdečega križa, ki so jih vpoklicali predvsem ob evakuacijah prebivalstva, pa tudi tiste domačine, ki so na lastno pest prispevali, da so se gasilci pa tudi člani kriznega štaba na Krasu počutili domače.

Domače pa so se na Krasu počutile tudi posadke plovil, ki so v vedno večjem številu prihajale gasit, njihov pomen je pri tovrstnih požarih neprecenljiv. Predsednik vlade Robert Golob.

IZJAVA: Robert Golob 1

Na širok, pravzaprav v zadnjem času največji odziv na naravno nesrečo se je odzvala tudi vlada z obljubo dnevnega nadomestila za gasilce, svoje pa je kmalu, dan zatem, dodal še ajdovski podjetnik Ivo Boscarol:

IZJAVA: Ivo Boscarol 1

Na potezo Iva Boscarola se je takoj odzval tudi Golob sam, ki sodelovanje z letalskim strokovnjakom vidi tudi v prihodnje:

IZJAVA: Robert Golob 2

Kakor pa poudarja Boscarol, ni potrebno iz te donacije sklepati na karkoli drugega kot na to, da gre za gesto, s katero je želel izraziti podporo gasilski dejavnosti, ki jo je v teh dneh izražalo veliko število Slovencev:

IZJAVA: Ivo Boscarol 2

V današnjem Središču govorimo o prvih povzetkih požara na Krasu, ki seveda niti danes še vedno ni pogašen, na terenu še vedno ostaja manjše število gasilcev in posadka helikopterja s termokamero, ki odkrivajo in gasijo posamezna žarišča.

V drugem delu oddaje se posvetimo preventivi, pred požaru, ravno na Krasu, ki je med požarno najbolj ogroženimi slovenskimi pokrajinami, ima Zavod za gozdove vzpostavljeno mrežo protipožarnih prometnic, vendar pa, kakor smo v preteklih dneh že imeli priložnost slišati, premalo sredstev, da bi jih učinkovito vzdrževali. Boštjan Košiček, vodja območne enote Sežana:

Izjava: Boštjan Košiček 1

Kakor je še povedal Košiček je 100.000 evrov, ki jih letno za to območje prejmejo od države, premalo, da bi na vseh zaupanih jim poteh vzdrževali normalno prevoznost. Situacijo bodo nekoliko poslabšale še tiste preseke, ki so jih interventno naredili v minulih dneh, saj so razširili svetli profil, na katerem bo zraslo grmovje, ki je za začetek požara še bolj dovzetno kot drevje.

Če bi imeli več sredstev, bi lahko vzdrževali širše prometnice, imajo pa izdelane tudi načrte za še učinkovitejšo preventivo, pove Košiček:

Izjava: Boštjan Košiček 2

Preventivno deluje na Krasu tudi opazovalna služba, ki pri tem uporablja kamere za zanavanje požarov, relativno zadovoljiv pa je tudi odprtost s prometnicami. Prizadevajo si, da razdalja med njimi ne bi bila večja od 400 metrov, nenazadnje pa so izredno pomemben del preventivne mreže tudi lokalna gasilska društva, ki edina lahko začnejo gasiti požar že v prvih fazah gorenja.

Da je Kras požarno najbolj izpostavljena regija priznava tudi poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek, posebej v tako dolgotrajnih sušnih obdobjih kakor je letošnje. V takih razmerah za požar oziroma nenadzorovan vžig ognja ni potrebno dosti:

IZJAVA: Franci Petek 1

Vsekakor velja, da skušamo morebiten nenadzorovan ogenj v naravi najprej pogasiti sami, saj je z vsako minuto, ki preteče, požar težje pogasiti, četudi k temu pristopijo za to usposobljene osebe, pravi Petek. Šele ko nam uide izpod nadzora, se obrnemo na operaterja, ki ga dobimo na številki 112.

Kdor je imel priložnost opazovati delovanje operativnega štaba v Kostanjevici se je hitro zavedal, da zapletena koordinacija vse večjega števila enot na terenu ni nekaj, s čimer bi se operativni vodje srečali prvič, kar nam potrdi tudi Petek:

IZJAVA: Franci Petek 2

Čeprav smo oddajo začeli z ugotovitvijo, da je za podrobnejše analize gašenja požara na Krasu vsekakor prezgodaj, pa je Franci Petek za naš radio napravil tudi kratek pregled intervencije, kakor jih je sam imel priložnost videti in spoznati.  

IZJAVA: Franci Petek 3
 

Primož Božič, Ana Štokelj, Maja Vojska
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
20.08.2022
20°C / 29°C
nedelja
21.08.2022
17°C / 33°C
ponedeljek
22.08.2022
16°C / 32°C