ZUNANJA RAZSTAVA AJDOVSKE INDUSTRIJSKE DEDIŠČINE

Sreda, 03. avgust 2022
Izjemna industrijska dediščina, ki je skozi stoletja krojila življenje na območju Občine Ajdovščina je po novem predstavljena tudi v zunanjem okolju. Gre za razstavo, ki je nastala v sodelovanju Goriškega muzeja in pa Lavričeve knjižnica Ajdovščina. Ta inovativna predstavitev z naslovom »Po poteh bogate ajdovske industrijske dediščine« je na kar 13 -tih lokacijah po Ajdovščini.

Pri samem razvijanju ideje in koncepta razstave so bile zamisli ustvarjalcev usmerjene predvsem v iskanje drugačnih načinov predstavitve. Z željo, da bi se z bogato industrijsko dediščino seznanilo čim več obiskovalcev mesta, so pred industrijske objekte in tam, kjer so nekoč obratovali industrijski obrati, postavili razstave panoje, ki predstavljajo posamezen industrijski obrat. Več o tem pa Tina Velikonja iz občinske uprave


Izjava Tina Velikonja


S priloženo QR kodo se tako lahko obiskovalec seznani z zgodovino posameznega industrijskega obrata v krajši ali daljši verziji. Prav tako si lahko ogleda tudi zbrano slikovno gradivo, prisluhne zgodbam, ki temeljijo na resničnih dogodkih iz preteklosti in pa prisluhne intervjujem posameznikov. Ti so v pogovorih razkrili svoje spomine na tovarno in delo v njej. Spletna stran je v slovenskem in ngleškem jeziku.

Razstava je zaživela v začetku meseca julija, v njo pa so vključeni Fužine, Nussbaumanovi obrati, Kovinsko, Primorje, Lipa, Tekstina, Fructal, IKA, Mlinotest, Papirnica, Pale, Hidroelektrarna Hubelj in Jochmannov mlin. Do vseh točk se je mogoče sprehoditi in si tako ogledati objekt ali pa ostanke, ki so vidni še danes.

Ana Štokelj

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
20.08.2022
20°C / 29°C
nedelja
21.08.2022
17°C / 33°C
ponedeljek
22.08.2022
16°C / 32°C