V TOLMINU SO SPOZNAVALI NAČELA SONARAVNE PRIDELAVE POVRTNIN IN SADJA

Petek, 05. avgust 2022

Na Posoškem razvojnem centru so pred dobrima dvema tednoma tečajniki in tečajnice zaključili 120-urni brezplačni javnoveljavni program z imenom Usposabljanje za življenjsko uspešnost – Pridelano in prodano doma.

Program je bil razdeljen na dva dela, najprej so bila tu predavanja priznanih strokovnjakov s področja sonaravne pridelave zelenjave in sadja, drugi del pa je bil namenjen nasvetom oziroma izobraževanju s področja trženja in financ.

Udeleženci so se tako spoznavali predvsem z načeli, pomenom, prednostjo in izzivi sonaravne pridelave zelenjave, sadja, zelišč in jagodičevja. Med drugim so se učili narediti sadilni načrt, se seznanili z načini za celoletno pridelovanje vrtnin, spoznali pomen, pa tudi ukrepe za zagotavljanje zdrave in žive prsti, veliko poudarka pa je bilo na uporabi naravnih, nekemičnih sredstev pri vrtnarjenju in sadjarstvu.

V nadaljevanju lahko prisluhnete kratkim pogovorom s tremi udeleženkami tečaja, najprej je z nami spregovorila Karolina.

POGOVOR: Karolina

Po glasbenem predahu nadaljujemo z oddajo Vemo in povemo, v kateri danes govorimo tudi o programu Pridelano in prodano doma, v katerem se je 13 udeležencev usposabljalo na področju sonaravne pridelave vrtnin in sadja.

Usposabljanje je potekalo v Tolminu, udeleženci pa so prihajali z različnih koncev, tudi kobariškega in cerkljanskega, celo iz Baške grape. Kakor so povedali so bili z izobraževanjem in pridobljenimi znanji ob zaključku zelo zadovoljni.

Teoretično in praktično izobraževanje o načinih, tehnikah in metodah sonaravne pridelave pa je bilo le del programa, drugi del je zajemal predvsem seznanjanje z možnostmi formalne ureditve dopolnilne dejavnosti na kmetiji, ureditve ekološke kmetije pa tudi zaposlitve v panogi, nadalje pa tudi oblikovanja izdelkov in prodaje v domačem okolju.   

Naše tri sogovornice sicer priznavajo, da o slednjem niso razmišljale preveč, kar pa ni nič nenavadnega, saj je kljub vsemu pridelava na prvem mestu in šele nato lahko začnemo razmišljati o prodaji. Prisluhnimo sedaj še drugemu pogovoru, s Tatjano se je pogovarjal Primož Božič.

POGOVOR: Tatjana

Pred nami je še zadnji del prispevka o programu Pridelano in prodano doma, ki ga je 13 udeležencev zaključilo konec julija. Kar pet mesecev, od februarja letos, so se enkrat tedensko srečevali in v prostorih Posoškega razvojnega centra spoznavali najrazličnejše teme s področja sonaravne pridelave vrtnin in sadja. Del programa je seveda zajemal tudi obdelavo pridelkov, naj bo to v obliki priprave jedi, predelave v ozimnico ali prodaje na trgu.

K sodelovanju so povabili tudi Nacionalni inštitut za biologijo ter posameznike s tovrstnimi znanji iz lokalnega okolja in na ta način vključili tudi lokalne primere dobre prakse.
Prisluhnimo sedaj še, kaj je o programu za naš mikrofon povedala Alenka.

POGOVOR: Alenka

Kakor so nam povedali, ostajajo udeleženci tudi po zaključku programa povezani prek zaprte facebook skupine, v kateri si izmenjujejo koristne informacije in nasvete. Že med izvajanjem programa se jim je pridružilo še precej drugih članov, ki želijo ali že delujejo sonaravno, so še dodali.
Program je bil izveden v sklopu projekta Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc v dolini Soče II, sofinanciran s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije in Evropske unije iz Evropskega socialnega sklada.  

Čeprav se projekt Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc v dolini Soče II konec oktobra zaključi, pa na Posoškem razvojnem centru obljubljajo, da bodo izobraževanja iz podobnih tematik organizirali tudi v prihodnje. Vse zainteresirane vabijo, da spremljajo katerega od elektronskih kanalov, vedno pa jim lahko tudi pišete ali pokličete, z veseljem vam bodo ustregli.      

Primož Božič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
20.08.2022
20°C / 29°C
nedelja
21.08.2022
17°C / 33°C
ponedeljek
22.08.2022
16°C / 32°C