ANI ROŠ S HIŠO FRANKO ZNOVA DVE MICHELINOVI ZVEZDICI, DEVETIM RESTAVRACIJAM PO ENA

Četrtek, 08. september 2022

Z Michelinovimi zvezdicami se v letošnjem letu ponaša 10 slovenskih restavracij, tri več kot lani. Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2022 obdržala dve zvezdici, devet restavracij pa se jih ponaša z eno.

Po eno zvezdico so na novo prejele restavracije Cob, kjer ustvarja Filip Matjaž, Milka, kjer kulinariko vodi David Žefran, ter Restavracija Strelec z Igorjem Jagodicem. Uroš Štefelin, ki si je zvezdico v preteklih letih že prislužil z Vilo Podvin, jo je tokrat na novo prejel z novo restavracijo Hiša Linhart.

Po eno zvezdico so obdržale restavracija Atelje, Dam, Grič, Gostilna Pri Lojzetu in Hiša Denk. 


"Presrečni smo," je ob razglasitvi rezultatov letošnjega ocenjevanja v izjavi za medije me drugim dejala Roševa.

Izjava: Ana Roš 1

Ponosna je na štiri nove zvezdice, ki jih je Michelin letos razdelil po Sloveniji. "Zadaj so fantje in dekleta, ki so izjemni, predani in motivirani. To je recept za uspeh, ne glede na to, kaj počneš," je poudarila.

Roševa poudarja tudi ambicioznost. 

Izjava: Ana Roš 2

Z aktualnimi težavami pomanjkanja surovin, s katerimi se sooča velik del gastronomskega sveta, se v Hiši Franko uspešno spopadajo. Roševa pravi, da je mogoče vse njihove partnerje - kmete skorajda videti z vrha hriba.

Izjava: Ana Roš 3

Kar se tiče kadrov pa Roševa poudarja dolgoročen pristop. 

Izjava: Ana Roš 4


Luka Košir iz Gostišča Grič iz Šentjošta nad Horjulom, ki se drugo leto zapored ponaša z eno Michelinovo zvezdico, poudarja, da se vsak dan trudijo delati čim bolje. Na novico, ali so lani pridobljeno zvezdico letos uspešno obranili, je čakal z veliko nervoze. "Zelo sem vesel tudi za druge, ki so jih letos dobili na novo. Odlično je, da imamo toliko chefov in restavracij z zvezdico, tako bo naša država še bolj prepoznavna," je dejal.

Glede težav s kadri in surovinami je Košir dejal, da so te gotovo prisotne, posebej s kadrom, in tudi globalno. "Vesel sem, da imam sam stabilno ekipo, na drugi strani pa je škoda, da se morajo nekatere restavracije boriti za delavce. Moram biti sicer kritičen do nekaterih gostincev - delavcem je treba prisluhniti, ne le voditi svoje zgodbe. Tudi zato je do te krize prišlo," je menil.

Glede surovin pa je poudaril, da so bili poleti 100-odstotno samooskrbni s svojim vrtom in lokalnimi pridelovalci.

Izjava Luka Košir

Igor Jagodic je povedal, da je letos prvič pridobljena Michelinova zvezdica za Restavracijo Strelec potrditev dobrega dela. "Lokal je konstantno poln, tako da smo že sami ocenjevali, da bi lahko bil čas za ta korak tudi za nas," je povedal.

Težav s kadri zaenkrat nimajo, stroške obvladujejo, upajo pa, da bo tako tudi naprej. "Upam, da bo zvezdica pripomogla zlasti pri iskanju kadrov - kar se tiče gostov, je bila restavracija polna že doslej," je sklenil Jagodic.


STA

FOTO: Hiša Franko

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!



Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
09.09.2024
20°C / 26°C
torek
10.09.2024
11°C / 28°C
sreda
11.09.2024
14°C / 27°C