V VIPAVSKI DOLINI BODO RAZPRAVLJALI O PREHRANSKIH TEMAH: SLADKORJU, VODI, ENERGIJI IN SUROVINAH

Sreda, 21. september 2022

V Ajdovščini se bo v prihodnjem tednu 28. in 29. septembra odvil terenski študijski forum v organizaciji EIT Food HUB-a Slovenija z naslovom »Deep dive Vipavska dolina 2022«.

Organizator dogodka je slovenska sekcija za prehrano pri Evropskem inštitutu za inovacije in tehnologijo, večmilijardnem projektu, s katerim želi Evropska unija dohiteti inovacijsko najuspešnejše države. Podrobneje nam EIT Food HUB oziroma podjetniško-inovacijsko stičišče ter njegovo povezavo z evropskim inštitutom predstavi njegov vodja Aléš Kuhar, izredni profesor na Biotehniški fakulteti v Ljubljani.

IZJAVA: Aleš Kuhar 1 (0:56)

Vsebinsko področje za hrano je bilo pri nas ustanovljeno maja lani prav zato, ker sodi Slovenija na področju kmetijstva in živilstva v skupino »skromnih in zmernih inovatorjev«. Na tem področju se sicer na ravni Evropske unije naslavlja široko področje in aktualne vsebine povezane s konkurenčnostjo in inovacijami v agroživilskih oskrbnih verigah.

Kakor nam pove Kuhar izvajajo v okviru nacionalnega stičišča različne aktivnosti in dogodke, od katerih je na letni ravni največji ravno terenski študijski forum, ki ga bodo letos priredili v Vipavski dolini. Dogodek so zasnovali sami, njegov potek pa nam Kuhar opiše takole:

IZJAVA: Aleš Kuhar 2 (1:08)

Vsaka od štirih povabljenih institucij postane nosilec ene od tem, o katerih nato razpravljajo s študenti. Fructal bo nosilec teme 'lokalna surovina – globalna konkurenca', Leone bo nosilec teme sladkorja v živilih, Mlinotest teme 'energenti in proizvodnja hrane', Kmetijsko-gozdarski zavod Nova Gorica pa bo nosilec teme 'voda pri pridelavi hrane'.

Cilj študijskega foruma je, da se študenti različnih smeri, ne le agroživilske, kmetijske in podobnih, spoznajo s predstavljenimi tematikami in nato o njih neobremenjeno razpravljajo in nazadnje oblikujejo refleksije. Ker želijo, da je razprava zastavljena čim širše, vabijo na brezplačni dvodnevni dogodek študente katerekoli slovenske fakultete in katerekoli študijske smeri.  

Študijski forum predvideva dvodnevno udeležbo, 28. septembra se študenti udeležijo delavnic z podjetij in študijskih skupin, naslednji dan pa bo v Hotelu mladih v Ajdovščini potekal javni forum. Na njem bodo udeleženci predstavili svoja dognanja, organizatorji pa so tja povabili vrsto eminentnih sogovornikov iz živilskih podjetij, zadrug, kmetijstva, lokalne politike, razvojnih agencij in drugih organizacij, ki se vsakodnevno srečujejo z izzivi na področju kmetijstva in prehrane. 

Okrogla miza je odprta za javnost in se je ob predhodni najavi lahko udeleži kdorkoli, še poudarja Aléš Kuhar.

Prav tako se je moč udeležiti dogodka, ki so ga naslovili »Spoznaj vipavske agro-food startupe« in se bo v sredo, 28. septembra ob 18.30 odvil v grajski kleti v Vipavskem Križu. Nadaljuje Aleš Kuhar.

IZJAVA: Aleš Kuhar 3 (0:48)

Še četrti dogodek v sklopu obiska EIT Food HUB-a v Vipavski dolini pa se bo odvil 29. septembra s pričetkom ob 8. uri zjutraj. Tu bodo organizatorji skušali mlade motivirati in spoznati s podjetništvom, pove Aleš Kuhar.

IZJAVA: Aleš Kuhar 4 (0:51)

Delavnico pripravljajo v sodelovanju s Škofijsko gimnazijo Vipava in Biotehniško šolo v Šempetru in bo močno interaktivna, pravi Kuhar, udeležence bodo skušali zelo neposredno soočiti z nekaterimi tehnikami in izzivi na podjetniški poti.

Kakor je še povedal, jih je navdušil topel sprejem vseh organizacij, s katerimi so vzpostavili stik, veliko upov pa polagajo v četrtkov javni forum, kjer lahko svoje mnenje oziroma poglede na štiri obravnavane tematike poda prav vsakdo.

Primož Božič

Foto: Biotehniška fakulteta

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!



Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
09.09.2024
18°C / 29°C
torek
10.09.2024
20°C / 24°C
sreda
11.09.2024
14°C / 28°C