MAŠA KLAVORA O KOZLOVEM ROBU, OBJEKTU V ZALOGU IN ZDRAVSTVENEM DOMU

Sreda, 21. september 2022

Maša Klavora, podžupanja v funkciji županje, je za današnje Središče spregovorila o treh večjih projektih, ki so v teku na območju občine Tolmin. Sredstva zanje so pridobili tudi na razpisih Načrta za okrevanje in odpornost (NOO).

Doslej so iz tega sklada za tri odobrene projekte pridobili 3,2 milijona evrov nepovratnih sredstev, še dva sta v postopku ocenjevanja s strani razpisnih komisij, so pa pri vseh treh doslej odobrenih projektih prejeli vsa zaprošena sredstva.

Sredstvom iz sklada bodo iz proračuna občine dodali še 4,5 milijona evrov, ki se bodo porazdelili med naslednje tri projekte: ureditev Kozlovega roba, prenovo Zdravstvenega doma Tolmin in rekonstrukcijo objekta v Zalógu.

Za slednjega je Klavorova ocenila, da je eden pomembnejših projektov občine, ki bo mladim omogočil vrnitev oziroma obstanek v občini, pri čemer je eden od osnovnih pogojev rešitev stanovanjskega vprašanja.

V Zalogu bo občina s prenovitvijo nekdanje stavbe Elektra Primorska pridobila 7 novih javnih najemnih neprofitnih stanovanj, obenem pa bodo v isti stavbi uredili tudi depo za Tolminski muzej, ki je sedaj raztresen na več lokacijah. Vrednost te investicije je 2,3 milijona evrov, občina bo vložila 1,6 milijona, 0,7 milijona pa bo prispeval NOO. Stanovanja bodo po načrtih na trgu septembra 2024.

Občina sicer za reševanje stanovanjskega vprašanja mladih znatna sredstva namenja tudi na lastnih razpisih. Sofinancirajo prenovo in gradnjo stanovanj, letos so 12-im upravičencem pomagali s 125.000 evri. Druga takšna rešitev pa je razpis za najem sedmih stanovanj za obdobje petih let, s katerimi pomagajo mladim pri prvem iskanju lastnega stanovanja. Občina Tolmin ima sicer več kot 100 lastnih stanovanj, ki se oddajajo po neprofitnih ali tržnih cenah, delajo pa tudi na tem, da bi pridobili in uredili parcele za gradnjo novih stanovanjskih objektov.

Ob tem se občina prek vprašalnikov in intervjujev redno informira o tem, kakšne potrebe občutijo njeni, predvsem mlajši, občani, ravno v teh dneh pa je v nabiralnike gospodinjstev prispel nov vprašalnik o pobudah in potrebah na področju stanovanjske politike. O vsem tem v prvem delu pogovora z Mašo Klavora:

POGOVOR: Maša Klavora prvi del

Projekt obnove Zdravstvenega doma je težak 4,4 milijona evrov, Ministrstvo za zdravje bo iz NOO-ja dalo 1,4 milijona, večino preostalih sredstev pa bodo prispevale občine soustanoviteljice: Kobarid, Bovec in Tolmin, poleg Zdravstvenega doma samega, ki bo prispeval 0,9 milijona.

Projekt predvideva celostno prenovo centralne stavbe zdravstvenega doma, dopolnitev prostorov z manjkajočimi ambulantami in tehničnimi prostori, med drugim garderobo za zaposlene, sklop družinskih ambulant in dve referenčni ambulanti, posodobili se bosta dve pediatrični ambulanti in ambulanta otrok in mladine. Dodali se bosta ambulanti za zdravstveno varstvo žensk in zobno ambulanto, dogradilo se bo dvigalo.

Prenovljen objekt bo nudil tudi izhodišče za dograditev satelitskega urgentnega centra, je še povedala Klavorova.

Ruševine Kozlovega roba bodo v trenutno potekajočem projektu dobile nov izgled in vsebino. Projekt so dobro ocenili tudi na ministrstvu za kulturo, njegova vrednost pa je 1,8 milijona evrov, iz NOO so v Tolminu pridobili dober milijon evrov. S tem denarjem bodo na SZ delu vzpostavili info točko, kjer bodo na ogled replike arheoloških najdb, projicirali bodo različne videovsebine, prostor pa bo dobila tudi nova stalna razstava Tolminskega muzeja.

Kozlov rob bo postal ena od točk na novi učni pešpoti, ki bo povezala Tolminski muzej in lokacijo dvorca na Doru, ki bo sprehajalce seznanila z zgodovino Tolmina in Tolminskega. Na gradu je v načrtu tudi nov kulturno-gurmanski dogodek, ki ga bodo turistični ponudniki lahko tržili.

Več o obeh projektih pa v drugem delu pogovora z Mašo Klavora:

POGOVOR: Maša Klavora drugi del

Simona Skočir

Foto: Objekt v Zalogu // geokonfin.si

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
02.10.2022
14°C / 22°C
ponedeljek
03.10.2022
12°C / 23°C
torek
04.10.2022
10°C / 24°C