V AJDOVŠČINI PREDPREMIERA FILMA O VENU PILONU

Petek, 23. september 2022
Danes zvečer ob 20. uri bo v Ajdovščini na Lavričevem trgu predpremiero predvajan igrano-dokumentarni film z naslovom »Skozi moje oči«. Gre za film, ki pripoveduje o fotografu in slikarju Venu Pilonu ob prelomu stoletja v Parizu. Vstop na prizorišče je prost.

Skozi moje oči velja za film o opazovalcu in Parizu na prelomu stoletja, ko je ta postala središče sodobne umetnosti. Med mnogimi priseljenci oziroma prišleki, ki so iskali svoj prostor in upali na umetniško slavo, je bil tudi uveljavljen in nadarjen ajdovski slikar Veno Pilon. Po prihodu v Pariz je Veno Pilon čopič in slikarsko platno velikokrat zamenjal za fotoaparat. Nad fotografijo je bil tako navdušen, da je postala njegova skrita strast. Pilonu kot umetniškemu fotografu v Parizu sicer preboj med najbolj znane fotografe ni uspel, pa vendar ga je fotografija zaznamovala za celo življenje. Postala je njegov vsakdanji kruh in vir zaslužka za preživetje. Veno Pilon je leta 1970 prejel tudi Prešernovo nagrado za življenjsko delo na področju slikarstva.

Film Skozi moje oči je nastal v produkcijski hiši Zavod Film Horizont, v koprodukciji z RTV Slovenija in v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom. Režiser, producent in scenarist tega igrano – dokumentarnega filma je Igor Vrtačnik. Filmska zgodba je nastajala v tesnem sodelovanju avtorjev in Pilonove galerije, ki si jev ta namen tudi izposodila gradivo iz fonda.

Igrani dokumentarec bo tako predpremierno prikazan danes ob 20. uri na Lavričevem trgu v Ajdovščini, prav na dan obletnice smrti Vena Pilona. Letos mineva 52 let od njegove smrti. Premiero bo film doživel naslednji teden, 30. septembra, v Cankarjevem domu v Ljubljani.  
Ana Štokelj

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
02.10.2022
14°C / 22°C
ponedeljek
03.10.2022
12°C / 23°C
torek
04.10.2022
10°C / 24°C