VISOKO POD ČAVNOM PREBIVAM, Z BISTRO SE VODO UMIVAM

Nedelja, 25. september 2022

V današnji Pisanki se bomo podali v Vipavsko dolino. Raziskovali bomo pisano dolino, hribe in vrhove, ki ležijo bodisi na pobočju Čavna bodisi na njegovi planoti. Vipavska dolina z zanimivo okolico je namreč v tem jesenskem času, ko se spreminjajo barve narave naravnost fotogenična in osupljiva. Tokrat bomo naše raziskovanje začeli v vasi Kamnje, ki se nahaja v občini Ajdovščina. Kamnje so vasica, ki ležijo na pobočju Čavna. Veljajo za tipično vipavsko kmečko vas, katere zametki cerkve segajo že krepko v zgodovino. Nova cerkev, sv. Mihaela pa je bila pozidana v 16. stoletju, iz tistega časa pa izvira tudi Kamenjski rokopis, edini rokopis na Goriškem, ki je spisan v glagolici. Še več o znamenitostih in kulturni dediščini pa v pogovoru z našim prvim sogovornikom pisateljem in domačinom Pavlom Bratino.

Pavel Bratina


Sv. Janez Nepomuk


Kamenjska mašna knjiga iz 13. stoletja

Kamnje so eno izmed lahkih izhodišč za raziskovanje pobočja Čavna, ki velja za mogočen skalnat greben na južnem robu Trnovske planote. Čaven se dviga nekje med 1000 in 1350 metri nad morjem. Najvišji vrh tega dela Trnovskega gozda je Veliki Modrasovec, ki je visok 1353 metrov, najbolj priljubljen in tudi vrh z najlepšim razgledom pa je Kucelj. Zaradi mnogih in različnih poti je Čaven primeren za vsakogar, ki je navdušen nad planinstvom, gorskim tekom ali plezanjem. Z našim naslednjim sogovornikom, članom PD Ajdovščina Cvetkom Ušajem bomo v naslednjem pogovoru odkrivali pohodne poti po južnem pobočju Čavna.

Cvetko Ušaj
Pogled s srednječavenske poti
Prispeli smo na travnato jaso, kjer se nam v lepem razgledu odpre pogled na kočo, ki je dobila ime po slovenskem domoljubu in planincu Antonu Bavčerju. Koča na Čavnu velja za kraj prijateljevanja ter druženja planincev in prijateljev gora. Potem ko je bila koča več mesecev zaprta, pa je s 1. aprilom letos dobila novega najemnika, ki s prijaznostjo, domačnostjo in odlično ponudbo ugodi še tako zahtevnemu gostu. Najemnik in oskrbnik Branko Blaško je s trdnim delom in tudi pomočjo PD Ajdovščina kočo uredil in prenovil tako, da se bodo obiskovalci počutili še bolje.

Koča na Čavnu je trenutno odprta od petka do nedelje, za najavljene skupine pa tudi med tednom. Še več o ponudbi pa v naslednjem pogovoru z najemnikom in domačinom Brankom Blaškom.

Branko Blaško
Današnjo nedeljsko pisanko bomo zaključili, kot se za Vipavsko dolino spodobi, z vinsko kapljico. V današnji Pisanki vas bomo popeljali nad vas Kamnje, kjer se na sončnem, visokem pobočju Čavna, imenovanem Grace, razteza vinograd posestva Svetlik. Med trtami avtohtone rebule sta svoj novi dom pred več kot 20 leti našla Idrijčana Ivi in Edvard Svetlik.
Vinograd z 8.800 trtami obdelujeta prijazno do narave. Rebula Svetlik v sodelovanju z odličnim vipavskim vinarjem Matjažem Lemutom dozoreva v izbranih 2.500-litrskih sodih v kleti posestva Tilia na Kukanjah. Pridelava temelji na več kot dve stoletji stari tradiciji, ki rebuli obogati okus in pričara jantarjevo barvo, zato rebulo Svetlik cenijo v najboljših slovenskih restavracijah. Včeraj so imeli na posestvu trgatev, dan prej pa je vinarja Ivi in Edvarda tam obiskala Metka Rupnik. V pogovoru z gostiteljema je med drugim izvedela tudi, kaj imajo skupnega: vinarja Svetlik, cesar Maksimilijan I., vipavska rebula in ustanovitelj Dunajskih dečkov. A najprej se ozrimo v začetke njune vinarske zgodbe.

Ivi in Edvard Svetlik

Nedeljska pisanka se zaključuje. Upamo, da smo vam podali kakšno novo idejo za izlet in vas spodbudili k jesenskemu raziskovanju naših prelepih krajev. Prihodnjo nedeljo se podajamo v Posočje.Ana Štokelj in Metka Rupnik

Foto: Ana Štokelj, Pavel Bratina, Svetlik wine


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
05.12.2022
7°C / 12°C
torek
06.12.2022
6°C / 13°C
sreda
07.12.2022
2°C / 12°C