VIPAVSKO AGROŽIVILSTVO: KJE, KAM, KAKO?

Petek, 30. september 2022

Z včerajšnjim Javnim forumom z okroglo mizo: »Vipavsko agroživilstvo: kje, kam, kako?«, se je v Ajdovščini zaključil dvodnevni terenski študijski obisk v organizaciji EIT Food Hub Slovenija. Forum ugotavlja, da je za obstoj in razvoj kmetijske in živilske panoge v Vipavski dolini ključna vzpostavitev vzdržnega namakalnega sistema. Prav tako je pomembno, da lokalna podjetja, kjer proizvodnja temelji na visoki porabi energije, vlaga v rekonstrukcijo proizvodnih prostorov in posodobitve opreme, ki je energetsko učinkovitejša in stabilnejša.


Študijski obisk podjetij je mladim omogočil vpogled v podjetniško okolje na slovenskem in globalnem trgu, sodelovanje in iniciativo mladih posebej pozdravlja tudi Občina Ajdovščina.


Terenski študijski obisk EIT Food je večdnevni strokovni interaktivni dogodek z aktivno udeležbo študentov, izobraževalnih in znanstveno-raziskovalnih inštitucij, agroživilskih podjetij, državne in lokalne uprave, interesnih druženj in drugih organizacij. Vključeval je tudi srečanje z agroživilskimi zagonskimi podjetji Vipavske doline, ki ustvarjajo priznane blagovne znamke Vina Bric - Frlanova kmetija, Uroš in Valentina, Santei vina, Golden ring siri in Pivovarna Pelicon.


Včerajšnjega javnega foruma z naslovom „Vipavsko agroživilstvo: Kje, kam, kako?“ so se udeležili najvišji predstavniki Občine Ajdovščina, Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, podjetja Tosla Nutricosmetics in Regijske Razvojne agencije ROD Ajdovščina.


Vodja EIT Food Hub Slovenija Izredni prof. dr. Aleš Kuhar je ob zaključku dogodka povedal, da si bili ključni cilji obiska dialog med med udeleženci, aktiviranje mladih in spodbuditi javno razpravo o razvojnih možnostih kmetijskega in živilskega sektorja v Vipavski dolini. Odličen odziv je dokaz, da agroživilska panoga v Sloveniji to potrebuje.




Ivan Seljak

Foto: EIT Food Hub Slovenija

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!



Pozabljeno geslo?

 

petek
19.04.2024
3°C / 16°C
sobota
20.04.2024
1°C / 16°C
nedelja
21.04.2024
7°C / 17°C