TEMATSKA POT DESKLE - ŠPORTNO-IZOBRAŽEVALNA IZKUŠNJA ZA VSE STAROSTI IN LETNE ČASE

Ponedeljek, 03. oktober 2022

Poslušalci, ki pozorneje spremljate naš program, ste v tem tednu že imeli priložnost slišati, da je današnja nedeljska Pisanka postavljena v Gorenje Deskle, natančneje rečeno, na krožno Tematsko pot Deskle, ki iz vasi, postavljene na soški terasi, vodi pod pobočje Jelenka in se skozi opuščeni del kamnoloma znova vrne v vas.

Pot v tem trenutku obsega 17 tematskih tabel in še tri splošno informativne, ki so postavljene na možnih vstopih na tematsko pot. Ustvarjalci so kot glavno izhodišče predvideli parkirišče nekaj 100 metrov naprej od bencinskega servisa v Desklah v smeri Nove Gorice, drugi možen začetek je taborniški prostor, ki je pravzaprav del poti, tretji pa opuščen kamnolom Lastivnica, ki je tudi najsevernejša točka te tematske poti.  

Čeprav je pot v tem trenutku krožna, pa nikakor ni zaključena, pravijo njeni ustvarjalci, ki njeno fizično širitev načrtujejo v smeri Jelenka in roba Banjške planote, prav tako pa je s tematsko tablo o prekomorskih telegrafistih iz časa 2. svetovne vojne že v delu tudi tematska razširitev vsebin. 

Rekreacijski objekt na poti

Vsebine na tablah pomenijo večinoma skoke v preteklost, tako tisto geološko, ki se šteje v milijonih let, kot tudi človeško, ki ji je dovolj že nekaj sto ali tisoč let. Posebna tabla je posvečena Katarini Marinič – Tinci, superstoletnici, ki je prihajala iz samotne domačije nad Gorenjimi Desklami. Katarina je preminula v 110-em letu, s čimer še vedno drži naslov najdlje živeče Slovenke v zgodovini.

Nekaj več o posameznih vsebinah izveste v naslednjih pogovorih s štirimi današnjimi sogovorniki, sicer pa je pot zaradi svoje dostopnosti primerna za obisk v vseh letnih časih. Zanjo boste v zmernem koraku porabili okrog poldruge ure, vzpon do žičniškega stolpa pa vas bo nagradil tudi z lepim razgledom po tem delu doline.  

Nova tematska tabla, posvečena društvu OZA in njegovemu prvemu predsedniku Radivoju Veluščku.

Cikel pogovorov smo, kako pa drugače, začeli pri koordinatorici vseh aktivnosti pri vzpostavljanju tematske poti Deskle Lojzki Reščič, ki je to vlogo prevzela kot članica Turističnega društva Korada. Vabljeni k poslušanju.

POGOVOR: Lojzka Reščič

Naša naslednja sogovornica je bila Anika Mugerli, vodnica pri deskljanskih tabornikih, ki jih blizu in daleč poznajo pod imenom Rod odpornih želv. Tematska pot je njihov taborni prostor vključila med točke in nanje seveda opozarja tudi posebna tematska tabla.

POGOVOR: Anika Mugerli

Ker je levji delež vsebin na tematskih tablah posvečen zgodovini, je bila ustvarjalcem še kako dobrodošla pomoč oziroma sodelovanje arheologije in domačinke iz Gorenjih Deskel Mance Vinazza in arheologa Mihe Miheliča. 

POGOVOR: Manca Vinazza

Miha Mihelič je v okviru svojega diplomskega dela opisoval najdbe iz bronaste dobe na bližnjem Kanalskem Vrhu, ukvarjal pa se je tudi s staroverstvom, ki je geografsko povezano tudi s pobočjem Jelenka, pod katerim najdemo Gorenje Deskle s tematsko potjo. 

POGOVOR: Miha Mihelič

Pogovor z arheologom Miho Miheličem tako zaključuje pogovore v okviru današnje Pisanke, sicer pa so bili danes z nami še arheologinja in domačinka Manca Vinazza, vodnica deskljanskih tabornikov Anika Mugerli in koordinatorica vzpostavitve tematske poti Deskle Lojzka Reščič. 

Za konec dodajmo zgolj še to, Tematsko pot Deskle je zaradi svoje živosti in nenehnega iskanja novih poti in vsebin zagotovo vredno spremljati in ponovno obiskati tudi v prihodnje. 


ZGORAJ: Vpisna knjiga in klopca ljubezni, letošnji pridobitvi tematske poti. SPODAJ: Utrinek z otvoritve nove tematske table in pohoda ob prvi obletnici poti v sklopu Festivala Pohodništva, 17. 9. 2022.

Primož Božič

Foto: Turistično društvo Korada

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
05.12.2022
7°C / 12°C
torek
06.12.2022
6°C / 13°C
sreda
07.12.2022
2°C / 12°C