Z NAJLEPŠIM RAZGLEDOM VIPAVSKE DOLINE

Nedelja, 16. oktober 2022
S tokratno nedeljsko Pisanko se bomo podali v Spodnjo Vipavsko dolino. Tu bomo raziskovali hribe in poti ter vas z najlepšim razgledom, ki leži na južnem pobočju Trnovskega gozda. Vitovlje so naselje v Mestni občini Nova Gorica, ki skupaj z Osekom tvorijo skupno krajevno skupnost ter skupno župnijo. Vitovlje sestavlja več manjših zaselkov ob krožni cesti, ki se odcepi z državne ceste Ajdovščina – Nova Gorica med Osekom in Šempasom. Zaradi svoje strateške lege je naselje bogato tako z naravno kot tudi kulturno dediščino, ki vedno bolj privablja sprehajalce in pohodnike predvsem v jesenskem in zimskem času. Z našim prvim sogovornikom, predsednikom Kulturnega turističnega društva Vitovlje, Markom Komparo bomo raziskovali naravno in kulturno dediščino Vitovelj.

Pogovor o naravni in kulturni dediščini Vitovelj
Ena najlepših razglednih točk v Vipavski dolini je po mnenju mnogih z Vitovskega hriba. Tu že mnogo stoletij poleg izjemnih razgledov najdemo tudi pravi kulturni biserček, Vitovsko cerkev, na katero so domačini še posebej ponosni. Vitovska cerkev že stoletja velja za romarsko cerkev, h kateri se romarji vedno znova radi vračajo. Več o vitovski cerkvici in njeni izjemni zgodovini pa v pogovoru z našim naslednjim sogovornikom Antonom Peršičem.

Pogovor o Vitovski cerkvici
Planinska skupina Šempas je iz svojega lastnega zanimanja začela urejati Vitovsko krožno pot. Slikovita pot na pobočju Čavna ponudi pohodniku poleg čudovite narave, posebno doživetje značilnih kamnitih poti in pa enega izmed čudovitih razgledov na Vipavsko dolino. O Vitovski krožni poti in drugih pohodnih poteh pa v naslednjem pogovoru z domačinom in članom Planinske skupine Šempas, Frankom Peršičem.

Pogovor o Vitovski krožni poti
V Vitovljah pa je aktivno tudi kulturno turistično društvo Vitovlje, ki skrbi za družabno dogajanje v vasi. Društvo s svojim delovanjem poskuša povezovati vse krajane, veliko pa sodeluje tudi s sosednjimi kraji, krajevnimi skupnostnimi in pa turističnimi društvi. Kulturno turistično društvo Vitovlje je tudi soustanovitelj Turistične Zveze Nova Gorica, kjer aktivno sodeluje. Predsednik društva Marko Kompara:

Pogovor o Kulturnem turističnem društvu VitovljeBinkoštni praznik v Vitovljah
V Vitovljah domuje tudi ena izmed avtohtonih in širni Sloveniji znanih sort kostanja, ki ima tudi svoj praznik. Gre za vitovski maron, cepljen avtohton kostanj, ki ima lepe in debele plodove. Člani kulturnega turističnega društva Vitovlje že četrt stoletja, vsako leto tretji vikend v oktobru tako pripravljajo živahno druženje s kostanjem za vse generacije. O pomenu praznika kostanja in dogajanju bo spregovorila naša  Barbara Winkler, članica kulturnega turističnega društva Vitovlje.

Pogovor o Prazniku kostanja
Nad Vitovljami se na terasah razprostira vrtnarija, ki je poznana po lastni proizvodnji kakovostnih trajnic. Gre za vrtnarijo Trajnice Golob – Klančič, ki slovi po odpornih in kakovostnih sadikah trajnic, ki so vzgojene v navadni vrtni zemlji in jih je mogoče saditi od zgodnje pomladi pa do jeseni. Rastline se kalijo v ostrem podnebju, saj v vrtnariji nimajo rastlinjakov temveč le tri neogrevane plastenjake za mlade rastlinice. Zato so primerne tudi za vse dele Slovenije. Značilno za vrtnarijo Trajnice Golob-Klančič je tudi to, da trajnice oziroma rastline preživijo na vrtnariji vsaj tri leta, preden gredo v prodajo. Z našo naslednjo sogovornico Jožico Golob Klančič bomo tako raziskovali današnji dišeči del oddaje.

Pogovor o vrtnariji Trajnice Golob - Klančič

Končujemo še eno nedeljsko Pisanko, upamo, da smo vam podali še kakšen nov predlog za raziskovanje južnega pobočja Trnovskega gozda. Če pa ste si zaželeli pečenega kostanja ga lahko dobite tako danes na Prazniku kostanja v Vitovljah, kot pa tudi na Bevkovem trgu v Novi Gorici. Tu Kulturno turistično društvo Vitovlje že vrsto let ob tem času, vsak dan do 3. novembra v popoldanskem času pripravlja pečen kostanj.


Ana Štokelj

Foto: Ana Štokelj, KTD Vitovlje, Vrnarija Golob - Klančič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
05.12.2022
7°C / 12°C
torek
06.12.2022
6°C / 13°C
sreda
07.12.2022
2°C / 12°C