39 LET RADIA ODMEV (CERKNO)

Nedelja, 03. januar 2010

Radio Odmev, ki je po novem vključen v radijsko mrežo Primorski val, prav danes praznuje svoj 39. rojstni dan. Za seboj ima zanimivo zgodbo, ki se je rodila v tedanjem radio klubu na podstrešnih prostorih tovarne Eta Cerkno. Program tedanjega Radia Cerkno je bil zasnovan kot dopolnilo nacionalnemu radiu, poslušalci pa so ga lahko poslušali ob nedeljah. Sprva so mu lahko prisluhnili Cerkljani in prebivalci okoliških vasi, z novim srednjevalovnim oddajnikom na Brdcih pa se je doseg močno povečal.

Novi tehnični koraki so bili narejeni z razvojem UKV mreže se je kakovost signala izboljšala, postopno je bil radio slišen v vseh delih tedanje Občine Idrija. Tehniki je sledil tudi vsebinski razvoj. Iz enega programskega dneva se je program razširil na vsakodnevno oddajanje. Radio se je, kot temu danes rečemo, profesionaliziral. To pa ni šlo tako gladko, saj smo šele pred kratkim zabeležili 20. obletnico statusne ureditve radia. Prva polna zaposlitev programskih delavcev je bila realizirana šele po slovenski osamosvojitvi leta 1991. Po lastninskem preoblikovanju je bila vsa tedanja lastnina prenesena na tedanjo občino, zato družba nikoli ni imela zasebnih lastnikov. Zanimiva je tudi zgodba, ki je povezana s prostorsko problematiko. Dolga leta je radio domoval na podstrešju tovarne Eta, po nekajletnem gostovanju v zasebnem lokalu sredi Cerknega pa z lastnimi sredstvi dogradil nedokončane prostore v lasti Občine Cerkno.

Pred poldrugim letom je padla odločitev o nakupu deležev sorodnega radia Kobarid, s programom Alpski val. S tem so bile dane možnosti vsebinske in razvojne nadgradnje v prvo slovensko nekomercialno radijsko mrežo, ki smo jo poimenovali Primorski val. Novo leto bo gotovo na tem področju zelo živahno, saj smo trdno odločeni postaviti zasnovo radia za celotno regijo. Primorski val danes ustvarja osem redno zaposlenih in okrog trideset honorarnih sodelavk in sodelavcev.

In ker smo že pri obletnicah, bo za marsikoga zanimiv podatek, da tudi Radio Kobarid s programom Alpski val ni od včeraj. S svojimi dvajsetimi leti sodi med starejše slovenske radijske postaje, zato bomo v prihodnjih dneh na osnovi dokumentacije in pričevanj prvih sodelavcev določili tudi njegov rojstni dan.


i.s.

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
16.01.2021
-5°C / 8°C
nedelja
17.01.2021
-6°C / 7°C
ponedeljek
18.01.2021
-4°C / 8°C