V PISANKI SMO OBISKALI VASICO GABRJE

Sreda, 26. oktober 2022

Ime Gabrje nosi kar nekaj naselij v Sloveniji, tokratna Pisanka pa je nastala v tistih blizu Tolmina. Ko nas pot iz Tolmina zapelje pod tolminski grad in po levem bregu reke Soče, gremo najprej skozi vasico Dolje, nato pa prispemo v Gabrje. Obe vasi sestavljata tudi svojo krajevno skupnost.

V Gabrjah je nekaj več kot 100 prebivalcev, a se zaradi bližnjega kampa s padalskim centrom število prebivalcev poleti kar nekajkrat poveča. Vasica na vznožju Mrzlega vrha ima obiskovalcu kar nekaj ponuditi, uvodoma pa nam Gabrje najprej predstavi Branko Bizjak, ki najprej spomni na dolgoletna srečanja prebivalcev vasi Gabrje iz vse Slovenije, pa tudi na naravne in kulturne zanimivosti, ki jih Gabrje nudijo.

Posnetek Branko Bizjak
Kot smo že slišali, je v Gabrjah in njihovi okolici mogoče najti kar nekaj zanimivosti iz časa prve svetovne vojne. Za njih skrbijo tako krajani kot v društvu Peski, več pa Ludvik Pavšič.

Posnetek Ludvik Pavšič

Mlini so bili včasih na rekah in potokih nekaj normalnega, celo nuja, danes pa je vrteče se mlinsko kolo ena od redkih zanimivosti iz ne tako daljne zgodovine. Najti ga je mogoče tudi v  Gabrjah, kjer stoji tako imenovani Kofolov mlin, ki se ga Slavko Cvek trudi ohranjati in obnavljati.

Posnetek Slavko Cvek

Kofol mlin stoji ob potoku Sopotnica, ki sicer višje po strugi skriva še več naravnih zanimivosti. Ob mlinu je manjši lesen most, s katerega je mogoče videti prve tri nižje mostove, pot pa nas nato vodi naprej do drugih slapov Sopotnice. Če se dvignemo dalje po grebenu, pa nas pot pripelje tudi do znamenite Grofove vode, ki ima stalno temperaturo, stalen pretok, barvo in okus. Grofova voda sodi po ljudskem izročilu med zdravilne vode, po radiestezijskih meritvah pa njena zdravilna moč sodi v sam svetovni vrh. Nedaleč od izvira Grofove vode stoji tudi debelo in vitalno drevo, gorski brest. Premer debla znaša 81 cm, izjemna pa je višina bresta, in sicer kar 39 m. Je še enkrat debelejši od ostalih brestov, ki rastejo v bližini, čeprav naj bi bila vsa drevesa enako stara. Razlog za tako bujno rast naj bi bila prav zdravilna Grofova voda, ki teče ravno pod njim.

Naš zadnji sogovornik pa bo še Sergej Čujec, ki v Gabrjah piše uspešno turistično zgodbo. Kot smo slišali že v uvodu oddaje, se je zgodba kampa Gabrje začela po velikem srečanju prebivalcev vasi Gabrje iz Slovenije, ki so jih pripravili v tolminskih Gabrjah, leta, ki so sledila, pa so prinesla uspešen razvoj kampa in padalskega centra, ki je danes med večjimi in bolj priljubljenimi v Evropi. S Sergejem smo se pogovarjali o kampu, turističnem razvoju in  prihodnosti, uvodoma pa pojasnjuje, kako sta z Gašperjem Prevcem preko organizacije padalskih tekmovanj prišla na idejo o ureditvi kampa.

Posnetek Sergej ČujecSimona Skočir

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
05.12.2022
7°C / 12°C
torek
06.12.2022
6°C / 13°C
sreda
07.12.2022
2°C / 12°C