KOLESARSKO-TURISTIČEN IZLET OD GODOVIČA DO MEDVEDJEGA BRDA

Ponedeljek, 14. november 2022

V današnji nedeljski Pisanki bomo športno aktivni. Potovali bomo peš ali s kolesom in obiskali kar tri kraje. Začeli bomo v idrijski občini, natančneje v Godoviču, nadaljevali v logaški občini v vasi Ravnik pri Hotedršici ter zaključili na Medvedjem Brdu. Predstavili vam bomo okoliške kolesarske in pohodniške poti, številne naravne znamenitosti, vmes se bomo ustavili na dveh turističnih kmetijah, za konec pa prisluhnili domači pesmi. Usedite se na kolo ali pa vzemite pohodne palice in pojdite z nami.

Kot obljubljeno, začenjamo v Godoviču, kraju, ki leži na skrajnem severozahodnem delu Notranjskega podolja, na prehodu Primorske, Gorenjske in Notranjske. Tako danes kot v preteklosti Godovič velja za prehoden kraj. Nekdaj so tod mimo potovali furmani, pomena prehodnosti pa vas ni izgubila niti danes, saj leži ob križišču cest, ki povezujejo ajdovsko, goriško, tolminsko in idrijsko občino. Trasa je priljubljena tudi med kolesarji. Skozi kraj namreč vsako leto poteka znameniti maraton Franja, omeniti pa velja tudi številna znana slovenska kolesarska imena, ki so svoje prve kronometre prevozili prav v Godoviču. Predvsem o kolesarstvu, pa tudi o pohodništvu in drugih godoviških zanimivostih je za naš radio spregovoril predsednik krajevne skupnosti Godovič in izjemen podpornik domačih kolesarjev, Miha Rupnik.
Pogovor: Miha Rupnik

Še vedno ostajamo na kolesu in se s 595 metrov nadmorske višine povzpnemo na 636 metrov, v vasico Ravnik pri Hotedršici. Poleg čudovite narave, lepega razgleda in imenitne cerkvice svete Barbare, utrujeni kolesar v tem kraju najde odlično mesto za počitek in okrepčilo. Na koncu vasice namreč stoji kmetija odprtih vrat Urbanovc, kjer goste prijazno pozdravita in sprejmeta gospodinja Melanija ter gospodar Ivan Nagode. Prisluhnite, kakšna je njuna dejavnost in ponudba.

Pogovor: Melanija Nagode


Pred nami je še zadnji vzpon, vzpon na Medvedje Brdo, prikupno manjše naselje, ki leži severozahodno od Logatca na nadmorski višini 806 metrov. Destinacija je več kot primerna za cestne kolesarje, saj tukaj ni veliko prometa, vijugaste ceste so lepo urejene, na poti pa si je mogoče ogledati tudi številne naravne znamenitosti. Zmagovalni konec vas čaka na 814 metrov visokem „Šinkovcovem griču“, od koder se odpira lep razgled na osrednjo in zahodno Slovenijo. Pod vrhom se nahajata tudi cerkvica svete Katarine in pa naša zadnja postojanka, turistična kmetija Šinkovc, kjer se lahko po končani rekreaciji odpočijete in kaj dobrega pojeste. Pogovarjali smo se z Vilmo Brenčič.

Pogovor: Vilma Brenčič 1


Kmetijo Šinkovc lahko obiščete tudi, če ne nameravate hoditi in kolesariti. Čas lahko preživite v družbi živali, na igrišču ali pa na mirnih kotičkih okoli domačije.

Pogovor: Vilma Brenčič 2
Tako kot vedno bomo tudi danes Pisanko zaključili v veselem duhu, s pesmijo. Tokrat bo še posebej veselo, saj bomo zaključili s pesmijo pevk z Medvedjega Brda. Marija Rupnik in Irena Lukan sestavljata duet Duo Mir, ki domačo in širšo publiko že dvajset let razveseljuje s prepevanjem ljudskih in avtorskih pesmi ter igranjem skečev. Nekaj pesmi sta leta 2009 posneli na zgoščenko, kar jima je, kot sta povedali, uspelo s spodbudo in podporo Ivana Seljaka, takratnega direktorja Radia Cerkno, kjer sta zgoščenko tudi posneli. Po dvajsetih letih ustvarjanja sta še vedno polni navdiha in energije. Ob 20. obletnici svojih poslušalcev ne bosta pustili praznih rok, za prihodnost pa pravita, če bo zdravje bo tudi glas, morda pa tudi druga zgoščenka. Prisluhnite jima.

Pogovor: Marija Rupnik in Irena LukanKsenija Mlinar

Foto: Špela Petrovčič, Kmetija odprtih vrat Urbanovc, osebni arhiv Duo Mir


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
26.02.2024
5°C / 14°C
torek
27.02.2024
3°C / 13°C
sreda
28.02.2024
9°C / 12°C