ČEZ LOME IN STARO POŠTO V PREDJAMO

Torek, 22. november 2022

V tokratni Pisanki se bomo ponovno podali na popotovanje po manj znanih cestnih povezavah in tudi tokrat bomo raziskovali kar tri občine: idrijsko, ajdovsko in postojnsko. Podali se bomo po najkrajši poti od Črnega Vrha, preko Podkraja do Predjame, po poti, ki ni ravno poznana, a je zelo priljubljena med kolesarji. 

Kje točno pa poteka pot, ki nas bo popeljala od vasi Lome preko Podkraja do Hrušice, kjer nas čaka naslednja postojanka pa nam je zaupal domačin in trener v Smučarskem klubu Javornik Albert Kavčič.

Pogovor Albert Kavčič Lome


Naša naslednja postojanka je gostišče Stara pošta v Hrušici. Gostišče stoji v pomembnem arheološkem središču, saj je nekoč tam stala rimska utrdba Ad Pirum. Utrdba je ležala na najvišji točki rimske ceste, ki je vodila iz Aquileie čez Hrušico v Emono. Sledovi so vidni še danes, v gostišču pa je tudi muzej, kjer si lahko ogledate nekaj izkopanin iz tega obdobja. Več pa gospodar gostišča Stara Pošta Jože Lušina.

Pogovor Jože Lušina


Naš naslednji cilj pa že leži v zadnji občini, ki jo bodo obiskali danes, v Občini Postojna. Turistično društvo Pudgura, ki deluje na območju vasi Studeno, Strmca, Lohača, Belsko, Gorenje, Predjama in Bukovje, je eden najbolj trdoživih členov kulturno-družabnega dogajanja na Postojnskem. Člani društva si ves čas trudijo in prizadevajo, da prikazujejo in prenašajo znanje o starih običajih, poklicih ter življenju na vasi na mlade in otroke. Društvo je dejavno že vse od leta 1999, najbolj ponosni pa so na svoj kozolec, toplar, v katerem imajo muzej in v njem prirejajo različne dogodke. Več pa nam je o delovanju društva zaupal predsednik Vojko Bauman.

Pogovor Vojko Bauman

Zadnja postojanka današnje Pisanke pa je zagotovo vsem dobro poznana, saj naše popotovanje zaključujemo v Predjami, natančneje v Predjamskem gradu. Roman Bogataj vodnik v Postojnski jami in Predjamskem gradu, nas je popeljal skozi zgodovino in zgodbe tega mogočnega gradu in nekaj zanimivih iztočnic nam je zaupal tudi pred mikrofonom.

Pogovor Roman Bogataj

Upamo, da ste dobili kakšno idejo za prijeten jesenski izlet. Za konec pa vas še povabimo, da se nam pridružite tudi naslednjo nedeljo, ko bomo ponovno raziskovali naše kraje.

Maja Vojska
Foto: Maja Vojska,

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
26.02.2024
5°C / 14°C
torek
27.02.2024
3°C / 13°C
sreda
28.02.2024
9°C / 12°C