MONSIGNOR MARINO QUALIZZA PREJEL MEDALJO RS ZA ZASLUGE

Sreda, 23. november 2022

Minulo soboto so v Špietru v Benečiji monsignorju Marinu Qualizzi slavnostno podelili medaljo za zasluge Republike Slovenije. Odlikovanje je 82-letnemu duhovniku v imenu slovenskega predsednika Boruta Pahorja izročil generalni konzul v Trstu Gregor Šuc.

Prejemnik medalje je zavedni in ponosni slovenski beneški duhovnik, eden zadnjih čedermacev, med drugim tudi odgovorni urednik verskega lista Dom. Trenutno živi v domu za ostarele duhovnike v Vidmu, rodil pa se je v Podutáni oziroma Svetem Lenartu pod Staro Goro, eni najzahodnejših občin v deželi Furlanija – Julijska krajina.

Že od dijaških let je živel v Vidmu, kjer je bil desetletja profesor na tamkajšnjem bogoslovju in Višjem inštitutu verskih znanosti, ki ga je leta 1986 ustanovil in mu kar 25 let tudi ravnateljeval.

V zadnjih letih si je močno prizadeval, da bi v Benečiji prišlo do slovenskega oziroma dvojezičnega katekizma, kar je uspelo in leta 2020 je prva skupina desetih otrok na Tarčmunu prejela prvo sveto obhajilo.

Marino Qualizza je sicer v zadnjih letih prejel že več nagrad, leta 2016 so mu v Tolminu za zasluge pri ohranjanju slovenskega jezika in kulture podelili Gujonovo nagrado, lani pa je prejel literarno nagrado Vstajenje, ki jo podeljuje Slovenska prosveta iz Trsta.

Prejel jo je za izjemno publicistično delo za beneške Slovence, povod pa je bila tudi njegova domoznanska knjiga Benečija naš dom, ki je izšla ob avtorjevi 80-letnici.

80 let monsignorja Qualizze je odmevalo še na drugačen način, o njem so posneli kratek dokumentarni film, ki je prosto dostopen na spletu, bil pa je tudi gost Jožeta Možine v oddaji Pričevalci.  

Primož Božič

Naslovna fotografija: msng. Qualizza ob podelitvi // avtor: Ksenija Dobrila

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
05.12.2022
7°C / 12°C
torek
06.12.2022
6°C / 13°C
sreda
07.12.2022
2°C / 12°C