NA POMNIKU MIRU DREVI ODPIRAJO RAZSTAVO BORILI SO SE ZA DOMOVINO

Četrtek, 24. november 2022

Drevi ob 18. uri bodo na Pomniku Miru na Cerju odprli novo občasno razstavo z naslovom Borili so se za domovino: naša mejnika 1918 in 1991. Razstava je razdeljena v dva vsebinska sklopa: general Rudolf Maister in boji za slovensko severno mejo ter vojna za Slovenijo.

Gre za dve pomembni dogajanji na poti do slovenske suverenosti in samostojnosti, pove Arjana Suhadolnik iz Zavoda za turizem Miren-Kostanjevica:

IZJAVA: Arjana Suhadolnik 1

Kakor poudarja, omenjeni obdobji nista edini, v katerih se je kovala slovenska samostojnost, tu je pomembno tudi obdobje 2. svetovne vojne, vendar so se na omenjeni razstavi odločili poudariti ta dva izseka slovenske zgodovine.

Razstavi bosta na ogled v 3. in 4. nadstropju Pomnika, obdobje bojev za severno mejo bo predstavljeno na 20-ih panojih in v dokumentarnem filmu, razdeljeno pa bo na tri tematske sklope:

-    vojaštvo v slovenskih deželah dvojne monarhije pred in med 1. svetovno vojno
-    življenjska pot s poudarkom na vojaški karieri generala Maistra in
-    obdobje bojev za slovensko severno mejo od konca oktobra 1918 do koroškega plebiscita.

V drugem delu razstave pa so na 36-ih panojih predstavljene značilnosti na obrambnem področju in nato najpomembnejši oboroženi spopadi po posameznih pokrajinah Teritorialne obrambe Republike Slovenije.

IZJAVA: Arjana Suhadolnik 2

Kakor je še povedala Suhadolnikova, bo nova razstava izjemna dopolnitev prejšnjim, sicer pa že osem let čakajo na postavitev stalne razstave, ki bo zajela vso slovensko zgodovino.

Današnji slavnostni govornik bo državni sekretar ministrstva za obrambo Rudi Medved, nastopil pa do tudi Pihalni orkester Slovenske vojske.

Primož Božič

Foto: Zavod za turizem Miren-Kostanjevica

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
11.12.2023
2°C / 11°C
torek
12.12.2023
2°C / 12°C
sreda
13.12.2023
5°C / 12°C