ŠEMPETRSKA PORODNIŠNICA Z NOVO OPREMO ZA FIZIOLOŠKI POROD

Četrtek, 24. november 2022

V šempetrski porodnišnici imajo odslej, poleg petih novih sob s pripadajočimi kopalnicami in hodnikom, kar so z lansko skoraj 300.000 evrov vredno naložbo obnovili v sklopu evropskega čezmejnega programa Interreg Italia-Slovenija, tudi novo opremo za fiziološki porod. Investicija je bila vredna 148.000 evrov.

Kot so danes sporočili iz Splošne bolnišnice Franca Derganca Nova Gorica, bodo odslej porodnice imele še lepšo porodno izkušnjo, novo opremo in aparature pa so kupili s pomočjo projekta Salute-Zdravstvo.

Ženske bodo ob porodu lahko izbirale med modernimi porodnimi posteljami in porodnim stolom za alternativne porodne položaje. Nove sobe bodo nadgrajene z ergonomsko zasnovanimi stoli za dojenje, spremljanje poroda pa bo olajšal nov prenosni ultrazvok in dva nova CTG aparata.

Ob tem so v bolnišnici še spomnili, da bo le nekaj sto metrov stran na italijanski strani meje v Parku Basaglia v sklopu omenjenega projekta nastal tudi sodoben center za zdravje žensk, v katerega bodo vložili okoli pol milijona evrov.

Zgradba, ki jo večina pozna pod imenom Hiša žensk, bo tako dopolnila nove pridobitve v šempetrski porodnišnici, saj bo zagotavljala dobro pred in poporodno obravnavo. V novih prostorih bo bazen, telovadnica in skupni prostori, kjer bodo potekala skupinska srečanja z babicami, telovadba za nosečnice, plavanje z dojenčki in podobno.

Ob investicijah v opremo so s pomočjo projekta Salute-Zdravstvo potekala izobraževanja zaposlenih. Čezmejna delovna skupina za fiziološko nosečnost, ki je vključevala babice in ginekologe iz splošne bolnišnice in zdravstvenega doma v Novi Gorici ter iz Julijsko-posoškega univerzitetnega javnega zdravstvenega podjetja (ASUGI) z italijanske strani, je tako v najrazvitejših centrih po Evropi pridobivala nova znanja o fizioloških oblikah poroda, skrbi za nosečnico in mamico po porodu ter si med seboj izmenjala dobre prakse.

Predstojnica ginekološko-porodniške službe v šempetrski bolnišnici Alenka Zavrtanik Čelan ob koncu projekta ugotavlja, da so s sodelovanjem spoznali dobre prakse obravnave v fiziološki nosečnosti in vodenja fiziološkega poroda v vodilnih evropskih porodnišnicah.

"Z novimi spoznanji smo se približali nosečnicam in skupaj s kolegi iz italijanske strani sodelovali v številnih aktivnostih od pogovorov z babico, tudi v času epidemije, do plavanja z dojenčki v bazenu bolnišnice v Gorici," je dejala in dodala, da bodo porodnice odslej same izbirale porodni položaj, ki jim najbolj ustreza, babice pa bodo s sodobnimi pripomočki ves čas skrbele za varen potek in zaključek poroda.

STA


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
11.12.2023
2°C / 11°C
torek
12.12.2023
2°C / 12°C
sreda
13.12.2023
5°C / 12°C