V IDRIJI DANES IZMENJEVALNICA OBLAČIL IN DELAVNICA IZDELAVE TORB

Četrtek, 24. november 2022

V fokusu letošnjega Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, ki poteka ta teden, je tekstil. In sporočilnost letošnjih akcij je ta, da so tekstilni odpadki iz mode, marsikateri kos oblačila lahko zaživi novo življenje v novih rokah, marsikateri kos tekstila, pa lahko ponovno uporabimo na kreativen način. Z akcijo »Ne zavrzi – zaokroži« bodo Komunala Idrija, Mestna dnevna soba Pr' Golitu, Indigo Second Shop, Črna Z-račka in Mestna knjižnica in čitalnica Idrija danes med 12. in 19. uro pripravili dva dogodka, ki osvetljujeta ravno problematiko velike količine odpadnih oblačil. Že v ponedeljek so si dijaki Gimnazije Jurija Vege Idrija ogledali projekcijo dokumentarca True Cost o temni plati modne industrije, ki jih ni pustil ravnodušne. Danes pa se kot rečeno dogajanje nadaljuje v mestni dnevni sobi Pr' Golitu. Najprej se bo med 12. in 17. uro odvijala Izmenjevalnica oblačil, ki jo bo vodila Tjaša Nardin iz trgovine Indigo Second Hand.

Izjava Indigo Second Hand

Vsa oblačila, ki bodo na koncu ostala, bodo podarili humanitarnim organizacijam. Izmenjevalnici oblačil bo ob 17. uri sledila delavnica izdelave torb in nahrbtnikov, ki jo bo vodila Urška Pirc, bolje poznana kot Črna Z-račka, ki že vrsto let odslužene zračnice, odpadno gumo, usnje ali industrijski tekstil pretvarja v privlačne in uporabne modne artikle. Na delavnici bo odpadni tekstilni material dobil novo vlogo v obliki uporabnih torb, primernih za nakupovanje ali vsesplošno rabo. 

Maja Vojska
Foto: Arhiv dogodka

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
10.12.2023
2°C / 11°C
ponedeljek
11.12.2023
2°C / 13°C
torek
12.12.2023
3°C / 12°C