V BOVCU PREDSTAVILI SISTEM ZA NADZOR ŠTEVILA PLOVIL NA SOČI

Četrtek, 24. november 2022

Zavod Turizem dolina Soče je danes v Bovcu predstavil tehnologijo za nadzor plovbe na reki Soči, ki so jo preizkušali od avgusta do oktobra letos in je bila razvita v sodelovanju s podjetjem Instrumentation Technologies iz Solkana. Zbrani podatki so del preizkusa in ne bodo javno dostopni, pravo merjenje pa se prične z marcem prihodnje leto.

Kakor je povedal direktor Zavoda Viljam Kvalič so se za monitoring odločili zaradi vedno večje obremenitve reke predvsem s strani kajakov in raftov, ki so presegli več vidikov nosilnih zmogljivosti.

Zavod za turizem je zato želel priti do kakovostnih podatkov o obremenitvi reke. Za to nalogo se je leta 2020 v pilotnem projektu povezal s slovenskim visokotehnološkim podjetjem Instrumentation Technologies, kjer so za njihov primer razvili inovativen sistem štetja plovil. Poimenovali so ga River Sentinel – »rečni stražar«.  

Kakor je povedal Uroš Jerman, vodja poslovne enote za delo z industrijo v podjetju Instrumentation Technologies, naprava deluje v treh korakih: kamera najprej zajame videoposnetek, nato v realnem času umetna inteligenca obdela sliko, v tretjem koraku pa rezultat obdelave, torej izhodne podatke, pošlje na oblak.

Sistem podatke pošilja prek mobilnega omrežja, zato je lahko nameščen na oddaljenih območjih, na oblak pa pošilja le podatke o vrsti plovila in časovno značko, kdaj je bilo plovilo prepoznano, posnetek pa se po obdelavi izbriše, zato je delovanje skladno z zahtevami GDPR. Za napajanje uporablja baterije, ki se polnijo z elektriko iz sončnih celic, kar ji omogoča popolno avtonomijo.

Najprej so predvideli 4 tipe plovil, ki bi jih naprava prepoznavala, enojni in dvojni kajak ter raft in mini raft, vendar so se zaradi nizkega števila dvojnih kajakov in miniraftov odločili, da bodo ti dve vrsti plovil beležili kot kajak oziroma raft.

Zavod je v projektu, ki je bil 85-odstotno sofinanciran s strani Evropskega sklada za ribištvo, pridobil 6 naprav, ki bodo nameščene (dolvodno): v Čezsoči, na Boki pri mostu, na vstopno-izstopnem mestu Srpenica II, v Trnovem, pri Napoleonovem mostu pri Kobaridu in pri Volarjah, celotna vrednost projekta pa je bila 125.000 evrov.

Ko bo sistem v polnem delovanju, bo podatke o številu plovil v oblak pošiljal vsakih 10 minut in v teh časovnih intervalih bo možno tudi spremljati število in vrsto plovil na reki.

Kakor rečeno so vsi doslej pridobljeni podatki neuradni, sta pa predstavnika podjetja predstavila število plovil na naključen dan – 2. september. Ta dan je pri Trnovem mimo naprave zapeljalo 51 raftov in 96 kajakov. 

Primož Božič

Naslovna fotografija: Merilna postaja pri Logu Čezsoškem

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
29.09.2023
11°C / 28°C
sobota
30.09.2023
11°C / 29°C
nedelja
01.10.2023
13°C / 28°C