V HOTENJSKEM PRIPADNOSTNEM KOSTUMU NEKOČ SESTRIČNA PLEČNIKA, DANES TUDI PRAVLJIČNI JUNAKI

Petek, 25. november 2022
Člani Kulturno turističnega društva Hotedršica vas v soboto ob 19. uri vabijo v gostilno Turk na slovesno predstavitev hotenjskega pripadnostnega kostuma. Na pobudo člana KTD Hotedršica Romana Trevna, znanega tudi kot pisca pravljic, so v Plečnikovem letu poustvarili doslej še neviden koncept narodne noše iz leta 1913, ki jo je nosila Frančiška Plečnik Benigar, sestrična Jožeta Plečnika. Roman Treven:

Roman Treven 1

Po koncu bo tudi pogostitev, kjer bodo ponudili nekatere lokalne jedi kot so vahči, gregorčki in hotedraževa rezina. Kot je še pojasnil Treven, gre za do sedaj najstarejši izpričani vir o takšnem izročilu iz Hotedršice, zato je poustvaritev še toliko bolj pomenljiva

Roman Treven 2

Še pove Treven in dodaja, da sta v izdelavi še dve različici, ki ju bodo predstavili ob 30-letnici Kresne nedelje. Želi si, da da bi kostum posvojili tudi ostali prebivalci občine Logatec, saj so podoben primer noše našli tudi denimo v Rovtah. Sicer pa nad hotenjsko oblačilno dediščino skušajo navduševati tudi najmlajše. Treven in Brigita Vehar, založnica in urednica pri Mimetik-Desigen, namreč narodno nošo predstavljata in upodabljata skozi pravljice in predstave. Doslej sta vanjo odela like pravljice Mamut Rudi in Nagelj Prijateljstva, like iz kamišibaja Ples svetlobe in junake lutkovne igrice Hotedraž v mizarski delavnici Ivana Plečnika.

Ksenija Mlinar

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
11.12.2023
2°C / 11°C
torek
12.12.2023
2°C / 12°C
sreda
13.12.2023
5°C / 12°C