NAGRADA IVANE KOBILCA KOBARIŠKEMU UMETNIKU DAMIJANU KRACINI

Petek, 25. november 2022

Društvo likovnih umetnikov Ljubljana je letos znova podelilo nagradi Ivane Kobilca za življenjsko delo in za aktualno produkcijo, poleg tega pa še priznanje za sopotnike in podpornike likovne in vizualne umetnosti.

Nagrado Ivane Kobilca za življenjsko delo je prejel slikar Ivo Prančič, za aktualno produkcijo kipar Damijan Kracina, prejemnica priznanja pa je Marija Mojca Pungerčar.

Kracina je leta 1970 v Kobaridu rojeni umetnik, ki je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani po študiju kiparstva zaključil še specialistični študij iz kiparstva in video umetnosti.

Izpopolnjeval se je v Gradcu in New Yorku. Leta 1992 je soustanovil umetniško skupino Provokart. Leta 2005 je soustanovil umetniško skupino Društvo za domače raziskave. Je član kolektiva AKC Metelkova.

Žirija je v utemeljitvi zapisala, da je osnovna premisa Kracinovega ustvarjanja prevpraševanje simbolnega odnosa človek – družba – narava in ideološke reprezentacije simbolnega, kar izpostavi na primerih posameznih produkcij, najsi iz razstavnega opusa ali natečajnih prijav.

V samostojnem razstavnem opusu predstavlja predvsem kiparska dela v kombinacijah z risbami, slikami oziroma grafikami in videom, ki jih glede na prostor in produkcijske možnosti zaokroži v celostno umetnino in učinkovito prostorsko izkušnjo, so še zapisali v žiriji.

Kracina je v rojstni vasi svojih staršev Logje v Breginjskem kotu leta 2015 odprl Poslednji muzej sodobne umetnosti, v katerem se je od takrat zvrstilo več dogodkov in razstav, prav tako pa v njem najdemo veliko njegovih del.

Kakor je povedal, ga je od nekdaj motilo, da je sodobna umetnost zaprta v galerije, čeprav je dovolj duhovita, da bi lahko živela tudi med ljudmi. Slednje je bil tudi njegov osnovni namen pri odpiranju tovrstnega muzeja, torej izven elitnih prostorov predstaviti sodobno umetnost.  

Primož Božič

Naslovna fotogriafija: Kracina med skulpturama, ki krasita pročelje Narodne galerije v Ljubljani // vir: kracina.com

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
21.06.2024
17°C / 32°C
sobota
22.06.2024
18°C / 34°C
nedelja
23.06.2024
18°C / 28°C