NOVA GORICA BO DOBILA CENTER ZA PODPORO PODJETJEM PRI RAZVIJANJU ZELENIH TEHNOLOGIJ

Petek, 02. december 2022

Rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Boštjan Golob in novogoriški župan dr. Klemen Miklavič sta včeraj v Novi Gorici podpisala pogodbo o ustanovitvi Centra zelenih tehnologij. Center bo primarno namenjen podpori gospodarstva in bo v pomoč podjetjem pri razvoju izdelkov in storitev na področju zelenega gospodarstva.

Center bo še posebej pomemben za prepoznavanje in povezovanje Goriške regije in Republike Slovenije kot vodilnih na področju raziskav, razvoja in industrializacije zelenih, ogljično nevtralnih tehnologij, poslovnih modelov ter družbene odgovornosti.

»Cilj je ustvariti center, ki bo predstavljal osrednje slovensko stičišče za vse aktivnosti, povezane z uveljavljanjem trajnostnega razvoja. V ta namen želi novi Center združiti vse obstoječe industrijske in družbene potenciale Goriške regije in širše ter se uveljaviti kot osrednji center za razvoj in uveljavitev zelenih tehnologij v Južni in Srednji Evropi,« je odprtju ob rob povedal prof. dr. Matjaž Valant.

Novogoriški župan Klemen Miklavič je ob podpisu pogodbe povedal: 

»Ni dovolj, da delamo samo poslovne cone, kamor investirajo podjetja. Pomembno je tudi, da investiramo v raziskave in razvoj ter kadre. Kajti samo te tri komponente skupaj lahko na dolgi rok zagotovijo uspešno gospodarstvo, predvsem pa dobro plačana delovna mesta, na katera se vračajo naši mladi diplomanti oziroma katera zasedajo po zaključku srednje šole tehniške izobrazbe in poklicnega usposabljanja.«

Rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Boštjan Golob je izpostavil, da je to prvi začetni korak, ki so ga pripravljali zelo dolgo in je močna okrepitev njihovega raziskovalno-razvojnega dela in seveda sodelovanja z lokalnim in širšim gospodarstvom.

Primož Božič po sporočilu za javnost MONG

Naslovna fotografija: ung.si

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
29.01.2023
-1°C / 8°C
ponedeljek
30.01.2023
-4°C / 8°C
torek
31.01.2023
-5°C / 11°C