V CERKNEM URŠIČ, V TOLMINU ČERV, V KANALU STEGEL

Ponedeljek, 05. december 2022

V včerajšnjem drugem krogu županskih volitev so župane dobile še preostale slovenske občine, kjer se to v prvem krogu lokalnih volitev ni zgodilo, tudi v občinah Cerkno, Tolmin in Kanal ob Soči. 

V cerkljanski občini, kjer je volilna udeležba znašala 51,53 odstotka, skoraj 10 odstotkov več od povprečne v Sloveniji, je (po še neuradnih in nedokončnih izidih) slavil aktualni župan Gašper Uršič, ki je prejel 58,54 odstotka glasov, pred protikandidatko Urško Lahajnar Ubojiogu, ki so ji volivke in volivci na Cerkljanskem namenili 41,46 odstotka glasov. 

Uršič je zmagal na 13 od skupno 17 voliščih na Cerkljanskem, tudi na obeh največjih v Cerknem, Lahajnarjeva pa na voliščih v Jagrščah, Planini in Lazcu, na volišču v Policah sta si razdelila vsak po 6 glasov. Remi je bil tudi na predčasnem glasovanju, kjer so volivci namenili vsakemu po 25 glasov.

Novi – stari župan občine Cerkno Gašper Uršič je po izvolitvi povedal.

Izjava Gašper Uršič

Med 47 slovenskimi občinami, kjer so včeraj v 2. krogu lokalnih volitev izbirali novega župana, sta bili tudi občini Tolmin in Kanal ob Soči. Po podatkih Državne volilne komisije so volivci v Tolminu izbrali Alena Červa, v Kanalu pa Miho Stegla.

Dokler izidov ne potrdijo občinske volilne komisije gre sicer za še vedno neuradne rezultate. Ti kažejo, da je Červ v 2. krogu dobil 2.505 glasov in je s tem rezultat iz prvega kroga izboljšal za kar 640 glasov, za Otona Bratuža pa je včeraj glasovalo 2.358 volilcev, kar je 325 več kakor v prvem krogu. Izraženo v odstotkih je za zmagovalca glasovalo 51,5 odstotka tistih, ki so včeraj oddali glas.

Volilna udeležba je bila sicer 4,6 odstotka nižja kot v prvem krogu in natanko taka kakor pred štirimi leti, volilo je 53,22 odstotka volilnih upravičencev.

Izjava Alen Červ

je včeraj povedal Červ, ki je, kakor v prvem krogu, močno slavil na vseh voliščih mesta Tolmin in na predčasnem glasovanju, medtem ko je Bratuž na okoliških voliščih skupno dobil več glasov kot nasprotnik.

Bolj tesen kakor v Tolminu je bil rezultat v Kanalu, kjer je Miha Stegel prejel 1.448 ali 50,8 odstotka glasov, sedanja županja Tina Gerbec pa 1.403 glasove ali 49,2 odstotka.

Volilna udeležba je bila malenkost – 1,6 odstotka – nižja kot v 1. krogu in je pristala pri 63 odstotkih. Izidi kažejo, da je za Gerbčevo glasovalo le 8 volilcev več kot v 1. krogu, Stegel jih je na drugi strani pridobil kar desetkrat toliko.

Izjava Miha Stegel

je v prvi izjavi po objavi rezultatov povedal Miha Stegel. Tri večja volišča v naselju Kanal so malenkostno prednost dala Steglu, ki je slavil tudi v Desklah in na več posameznih manjših voliščih, Gerbčeva je kakor v 1. krogu do izrazite prednosti prišla v Kalu nad Kanalom, Avčah in na domačem Kambreškem.


Metka Rupnik, Primož Božič, Simona Skočir

Foto: Na OVK Cerkno je bilo sinoči pestro.

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
29.01.2023
-1°C / 8°C
ponedeljek
30.01.2023
-4°C / 8°C
torek
31.01.2023
-5°C / 11°C