MERILNA POSTAJA KAKOVOSTI ZRAKA

Ponedeljek, 25. januar 2010

V Idriji je Agencija RS za okolje danes postavila mobilno ekološko -meteorološko postajo za spremljanje kakovosti zunanjega zraka, ki bo ostala v mestu najmanj do konca februarja.

Idrijčani in drugi obiskovalci mesta, zlasti tisti, ki parkirajo svoje avtomobile na parkirišču v Barbarah, so danes dopoldne ob vstopu na parkirišče lahko opazili bel bivalni kontejner. Agencija RS za okolje je namreč tamkaj postavila mobilno ekološko - meteorološko postajo, ki bo spremljala kakovost zraka v Idriji. Namen meritev kakovosti zraka je pridobiti informacijo o kakovosti zraka v urbanem področju ter podati prebivalstvu in pristojnim institucijam informacijo o kakovosti zraka v okolju. Meritve potekajo v skladu z veljavnimi predpisi in smernicami, ki veljajo za avtomatske meritve onesnaženosti zraka.

In katere meritve bo avtomatska merilna naprava v Idriji izvajala?

Peter Pavli, okoljski inženir, na ARSO zadolžen za merilne postaje kakovosti zraka.

----------------

izjava Peter Pavli 1

----------------

ÄŒeprav je zrak v Idriji še vedno obremenjen z živim srebrom in radonom, teh dveh parametrov merilna postaja predvidoma ne bo merila, saj bi bile za to potrebne dodatne, bolj zapletene meritve.

In kako deluje avtomatska ekološko-meteorološka merilna postaja v Idriji?

-------------------

izjava Peter Pavli 2

-------------------

Podatki iz idrijske merilne naprave se bodo, tako kot z drugih merilnih naprav v Sloveniji, zbirali na centralnem računalniku Agencije RS za okolje in se bodo obnavljali vsake pol ure. Urni in dnevni podatki o kakovosti zunanjega zraka tudi v Idriji pa bodo javnosti v času meritev dostopne na spletni strani Agencije RS za okolje in teletekstu RTV Slovenije, stran 167.
Mobilna postaja bo spremljala kakovost zraka v Idriji predvidoma do konca februarja 2010, če bo potrebno lahko tudi dlje.

Končno poročilo o meritvah onesnaženosti zunanjega zraka v Idriji si bo mogoče predvidoma en mesec po opravljenih meritvah ogledati na spletnem Atlasu okolja, poročilo pa prejme tudi Občina Idrija, saj predstavlja pomembne aktualne podatke o kakovosti zraka v mestu, ki so lahko podlaga za konkretne okoljske ukrepe.

Metka Rupnik

 

izjava Peter Pavli 1
izjava Peter Pavli 2

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
29.01.2023
-1°C / 8°C
ponedeljek
30.01.2023
-4°C / 8°C
torek
31.01.2023
-5°C / 11°C