ODZIV OBČINE CERKNO NA NEGATIVNO POROČILO RAČUNSKEGA SODIŠČA

Četrtek, 12. januar 2023

Računsko sodišče je Občini Cerkno po pregledu poslovanja za leto 2020 v poročilu izdalo negativno mnenje, saj je ugotovilo več kršitev zakonodaje, nekatere so tudi posledica neživljenjskosti državnih predpisov. Občina je večino očitanih slabosti že odpravila v času revizije, ostale bo v rokih, ki jih je določil revizor, čaka jo tudi ureditev lastništva za še ne povsem dokončan gasilski dom v Otaležu.

Kot izhaja iz revizijskega poročila, je vodstvo Občine Cerkno premalokrat sklicevalo seje občinskega sveta, neustrezna in premalo obrazložena so bila poročila o izvrševanju proračuna, z društvi je sklenilo neustrezne pogodbe o brezplačnem najemu prostorov, v evidenco premoženja je pozabilo vključiti zemljišče …Namen postopkov pri poslovanju občine, ki jih občinam predpisuje državna zakonodaja, je večja transparentnost poslovanja, prestopki, ki jih je pri reviziji poslovanja Občine Cerkno ugotovilo Računsko sodišče, pa razgaljajo tudi neživljenjskost te zakonodaje za majhne občine in projekte malih vrednosti, saj, denimo, nemalokrat čas in delo, porabljena za pripravo in objavo razpisa presegata njegovo siceršnjo vrednost. Po pojasnilih župana Gašperja Uršiča je občina večino nepravilonosti že odpravila.


Izjava Gašper Uršič


Vsa javna naročila in razpise ter podatke o investicijah občina bolj ažurno objavlja na spletu. Po besedah vodstva občine se edini resnejši očitek Računskega sodišča nananša na izgradnjo prevelikega gasilskega doma v Otaležu, kjer je občina 100.000 evrov za dela leta 2020 plačala neposredno iz proračuna, denar pa bi morala nameniti KS. S KS in PGD mora občina doreči lastništvo nad nepremičnino, za katero bo v prihodnje tudi zagotavljala sredstva za njeno vzdrževanje.


Metka Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
23.04.2024
7°C / 12°C
sreda
24.04.2024
7°C / 14°C
četrtek
25.04.2024
6°C / 15°C