TOKRAT NAS JE PISANKA POPELJALA NA KLADJE V OBČINI GORENJA VAS - POLJANE

Četrtek, 19. januar 2023

V tokratni Pisanki se bomo odpravili v vasico Kladje. Ampak ne bomo se povzpeli na Kladje na Cerkljanskem, ki je mogoče v Sloveniji tudi najbolj znani klanec med kolesarji rekreativci, saj predstavlja velik zalogaj na Maratonu Franja. Odpravili se bomo v Občino Gorenja vas – Poljane v vasico Kladje, ki leži med Žirmi in Gorenjo vasjo, tja pa najlažje pridemo, če na Fužinah sledimo smerokazom in se ob fužinski avtobusni postaji povzpnemo navzgor. Kot prve bomo obiskali člane Turističnega društva Kladje, ki imajo na Košakovem griču postavljeno brunarico, kjer organizirajo dogodke in se družijo. Posebnost te brunarice pa nas pričaka zunaj, kjer sta postavljeni dve tabli, ki osmislita čudovit razgled, ki se razprostira na vse strani. 


Turistično društvo Kladje šteje več kot 90 članov, tretjina članov šteje več kot 50 let, a so med njimi tudi mlade družine. Kot zanimivost je predsednica društva Beti Miklavčič povedala, da najmlajša članica šteje nekaj mesecev, najstarejši član pa 75 let. Najbolj pa jim je pomembno, da imajo prostor, kjer se lahko srečajo, družijo in se medsebojno podpirajo. Če pa še vedno ne veste, kje se nahaja vasica Kladje, je najbolje, da kar prisluhnete pogovoru.


Pogovor Beti Miklavčič

Od brunarice na Košakovem griču se nam odpre čudovit razgled na okoliške hribe, po gričkih spodaj so posejane domačije in kmetije. Tako spokojno okolje in mir zagotovo puščata pečat na ljudeh, ki tam živijo in delajo. Zato ne čudi, da je v vasi Kladje veliko srčnih in podjetnih ljudi, ki so si s svojo delavnostjo utrli pot na slovenski trg. Ena takih je tudi družina Hladnik iz kmetije Lužar. Iz njihove pekarne zagotovo vsak dan slastno diši, kaj vse pa pripravljajo nam je zaupal Gašper Hladnik.


Pogovor Gašper Hladnik


Kladje vsekakor navdušuje z lepo naravo in razgledi, zato ni čudno, da navdušuje tudi pohodnike in kolesarje, ki lahko v teh krajih resnično uživajo. Zato ne čudi, da skozi Kladje potekata tudi Kolesarski in Pohodni krog Občine Gorenja vas – Poljane. Kaj več pa nam bo zaupal Rafael Krvina, predsednik Planinskega društva Gorenja vas.

Pogovor Rafael Krivina


Za konec pa se bomo spustili nazaj v dolino, v naselje Fužine, kjer se ravno pri tabli, ki nas vodi proti vasi Kladje nahaja Domačija Lojz. Tam ponujajo kislo zelje in repo, kisle zeljnate glave, izvrstno in zdravo zelnico ter še mnoge druge izdelke. Zelje in repo pridelajo na sončnih in naravno gnojenih njivah nad Poljansko dolino. Postopek kisanja poteka na popolnoma naraven način z uporabo naravne soli iz Sečoveljskih solin. In kot pravijo na Domačiji Lojz »Ne hodite v zelje.. po repo!« V goste nas je sprejela gospodinja domačije Lojz Irena Bogataj.


Pogovor Irena Bogataj


To je bila zadnja postojanka naše oddaje Pisanka. Tokrat smo raziskovali zanimivosti Gorenjske. Vsekakor smo srečali prijazne, srčne ljudi in se naužili lepih razgledov. Spremljajte nas tudi naslednjo nedeljo, ko bomo ponovno raziskovali zanimive kraje. 

Maja Vojska
Foto: Maja Vojska, Kmetija Lužar, Turistično društvo Kladje

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
29.01.2023
-1°C / 8°C
ponedeljek
30.01.2023
-4°C / 8°C
torek
31.01.2023
-5°C / 11°C