AVČE SKRIVAJO MARSIKATERO OBISKA VREDNO TOČKO

Torek, 24. januar 2023

Popotniški mikrofon smo iz nahrbtnika tokrat vzeli v Avčah, vasi 5 kilometrov severovzhodno od Kanala s samostojno krajevno skupnostjo in bogato zgodovino – a tudi sedanjostjo.

Naselje z okrog 200 prebivalci je stisnjeno pod vznožje Banjške planote, tu se cesta začne dvigovati proti Levpi, ki je oddaljena še dobre 4 kilometre.

Glavni izvozni artikel Avč sta danes elektrika in kolesarski turizem. Ime vasi tako nosi edina slovenska črpalna hidroelektrarna, vendar je njen najbolj atraktiven objekt, akumulacijsko jezero, postavljen na Kanalskem Vrhu in radovedneži se tako večinoma zgrinjajo tja. 

Replika avškega meteorita

Nič drugače ni s kolesarji, ki se spuščajo po progah za gorska kolesa, vsa namreč začenjajo na Avškem Kuku tik poleg jezera. Pri tem gre za resnično lokalni projekt, ki je nasledek znamenitih tekem v downhillu oziroma spustu z gorskimi kolesi. Prvega so v Avčah organizirali leta 2004 in prerasel je v dogodek, ki je bil znan po vsej Sloveniji, redno pa so se ga udeleževali tudi tujci, največ Italijani in Avstrijci.

Organizator tekme je bilo društvo ŠKTD Avče, ki je tudi danes središče športnega pa tudi drugačnega srečevanja vaščanov, predvsem mladine, nam je povedal predsednik društva Mitja Madon.

POGOVOR: ŠKTD Avče, Mitja Madon (3:24)

Avče se ponašajo tudi z lastno železniško postajo. Kakor bomo v nadaljevanju izvedeli, so ti kraji poseljeni najmanj od rimske dobe, vendar naše popotovanje po zgodovini začenjamo nekoliko bližje našim časom. Tomaž Šuligoj nam je predstavil delovanje Agrarne skupnosti Avče, ki ima zaradi zanimive preteklosti tudi precej specifično sedanjost.

POGOVOR: Avška gmajna, Tomaž Šuligoj (3:47)


Naše popotovanje bomo nadaljevali po zgodovini Avč, naselja na levem bregu reke Soče pod Banjško planoto, ki je pred več kot sto leti uvozilo še danes najznamenitejši vaški artikel – meteorit. Gre za edino tovrstno vesoljsko pošiljko, ki je padla na ozemlju Slovenije in po pravici je med domačini deležen posebne pozornosti. 

Studenec Močila

Izvirnik je danes razstavljen v Naravoslovnem muzeju na Dunaju, vse kar je o njem moč izvedeti in videti v Avčah pa nam predstavi Gaj Boltar.

POGOVOR: Meteorit, Gaj Boltar (2:40)

Umetnostno-zgodovinsko posebnost pomenita tudi notranja oprema in poslikave dveh avških cerkva, svetega Martina v vasi in Marije Snežne v Nadavčah. Marija Snežna je veljala za romarsko cerkev, v prošnji in molitvi se je je tako spomnila tudi Matkova Tina v istoimenski Pregljevi noveli iz časa tolminskega punta. 

Drobec iz njune zgodovine nam je predstavila Tina Križnič.

POGOVOR: Avški cerkvi, Tina Križnič (2:44)

Preostalo je še, da predstavimo predvsem tisti del avške okolice, ki bo najbolj blizu pohodniku z očmi, odprtimi za čudesa naravne in kulturne krajine.

V tem smislu ne moremo mimo doline Avščka, katerega vodnatost je med drugim služila tudi avstrijski vojski v času 1. svetovne vojne, eden njegovih pritokov pa za vodooskrbo služi še dandanes. Delček tukajšnjih biserov nam v dlan natrese Martin Križnič.

POGOVOR: Naravne znamenitosti, Martin Križnič (2:43)

Častno mesto, da radijsko predstavitev Avč zaključi, so domačini prepustili Jasmini, ki tukaj živi le nekaj mesecev, a si je uspela kljub obilici dela ogledati najlepše dele okoliša, nekoliko pa tudi pokukati v vaško zgodovino. 

Venerini laski

POGOVOR: Jasmina (2:26)

Naša popotniška oddaja je s tem končana, vabljeni, da si kaj od slišanega ogledate tudi na terenu, zagotovo vam ne bo žal. Morda že danes, zakaj pa ne.

Primož Božič

Naslovna fotografija: geopedia.si

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
24.02.2024
7°C / 14°C
nedelja
25.02.2024
5°C / 13°C
ponedeljek
26.02.2024
3°C / 13°C