IDRIJA OD GRAPE DO ZASPANE GRAPE IN VSE VMES

Sreda, 01. februar 2023

Tokrat smo se na obisku ustavili v Idriji. A ne bomo raziskovali tistih vsem poznanih turističnih točk in zanimivosti povezanih z rudniško dediščino, ampak bomo mesto pogledali skozi malo drugačne oči. 

Raziskovanje začenjamo na tisti strani Idrije, kjer se nahaja grad Gewerkenegg. Ne bomo se sicer podali na ogled vsem dobro poznanega gradu, pač pa bomo pot raje nadaljevali naprej do dela Idrije, ki se imenuje Grapa. Tu nas sprejmeta domačinki, Danila Zaletel in Boža Vencelj, ki sta septembra 2019 ustvarili Facebook profil Grapa Idrija, na katerem v idrijskem narečju objavljata zgodbe o Grapi in Idriji.

Pogovor Danila Zaletel in Boža Vencelj

Verjetno najbolj poznano društvo iz Grape je Kulturno Pustno Društvo Grapa, člani katerega vsako leto na pustno soboto in torek pripravijo poseben Kravneval, na katerem nikakor ne sme manjkati njihova znamenita krava. O začetkih Kravnevala in o tem kako se pripravljajo na letošnji pust pa David Velikanje.

Pogovor David Velikanje


V Grapi ima posebno mesto tudi sankanje. Veliko Graparjev je, ali pa še vedno tekmuje v tej zanimivi disciplini. K temu je zagotovo pripomogla bližina sankaške proge Taler in seveda uspešen in aktiven klub. Več pa predsednik Sankaškega kluba Idrija Stanislav Koler.

Pogovor Stanislav Koler


Selimo se na povsem drug konec Idrije, na obisk še ene grape, ki se je v zadnjih letih dodobra prebudila. Po dolgoletnih sanjah in večmesečnih delih je v letu 2020 Društvo ZAKONcTEDNA, ki združuje gorske kolesarje in navdušence nad raznovrstnimi športi v naravi, na območju Faletovš nad idrijsko Zaspano grapo uredilo kolesarski park. Kaj nas v Zaspani grapi čaka, predsednik društva Miha Tratnik Bajc.

Pogovor Miha Tratnik Bajc


Danes spoznavamo Idrijo nekoliko drugače, ne le preko njenih poznanih turističnih točk in aktivnostih povezanih z njeno dediščino. Z naslednjim sogovornikom pogledamo na mesto z druge perspektive. Ste vedeli, da je v Idriji veliko navdušencev nad letali in letenjem? Združujejo se v Aeroklub srebrna Krila Idrija. Kaj vse počnejo, nam je zaupal predsednik kluba Miha Močnik.

Pogovor Miha Močnik


Čeprav danes spoznavamo Idrijo na drugačen način, pa čisto mimo njenih znamenitih točk ne moremo, če ne drugače, vsaj posredno. Na idrijskem gradu Gewerkenegg se danes zaključuje posebna razstava, ki je osvetlila pomen volne in v ospredje postavila delo lokalnih rokodelk. Pri razstavi imenovani Poklon volni je s svojim svetovanjem rokodelkam sodeloval tudi industrijski oblikovalec Jože Carli.

Pogovor Jože Carli

Naš potep po Idriji na tem mestu zaključujemo. Upamo, da ste izvedeli kaj novega in zanimivega in boste naslednjič, ko boste obiskali to rudniško mesto, imeli nanj vsaj malo drugačen pogled. Pridružite se nam tudi naslednjo nedeljo, ko bomo ponovno raziskovali naše lepe kraje. 

Maja Vojska

Foto: Grapa FB, Sankaški klub Idrija, Graparji, Arhiv razstave poklon volni, Aeroklub srebrna Krila Idrija


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
22.07.2024
20°C / 34°C
torek
23.07.2024
18°C / 35°C
sreda
24.07.2024
19°C / 33°C