PISANKA: SPODNJA IDRIJA

Torek, 14. marec 2023

V današnji oddaji Pisanka bomo obiskali kraj, ki mu domačini pravijo kar Fara, prebivalci pa so Prfarci. Se vam že svita, kje se bomo potepali?

Obiskali bomo Spodnjo Idrijo, ki je drugo največje naselje v Občini Idrija s skoraj 1.400 prebivalci, leži ob reki Idrijci in se nahaja le 4 kilometre nižje od Idrije. Nekaj več o samem kraju pa domačin, Prfarc Vojko Carl.

Pogovor Vojko Carl


Prvi dokumenti o omembi Spodnje Idrije segajo v 1156, ko naj bi že bila postavljena cerkvica na Skalci nad reko Idrijco. Vse do odkritja živega srebra je bila Spodnja Idrija poglavitno naselje in hkrati cerkveno središče širše okolice. Po zgodovini kraja smo se sprehodili z ljubiteljskim zgodovinarjem ter avtorjem več knjig in publikacij Cvetom Svetlikom.

Pogovor Cveto Svetlik


V Spodnji Idriji, kjer se danes mudimo, pa je tudi prav poseben hotel, ki goste navdušuje s svojo avtentičnostjo in poklonom preteklosti. Kendov Dvorec se nahaja v dvorcu družine Kenda, gleda na staro farno cerkev iz leta 1156 in ponuja bujen vrt ter restavracijo, kjer po naročilu pripravljajo tradicionalne domače dobrote. Sobe so opremljene s starinskim pohištvom iz 19. stoletja in drugo opremo iz lokalnega etnološke dediščine. Skozi sobane, ovite v preteklost, nas bo popeljal vodja hotela, Gregor Kosmač.

Pogovor Gregor Kosmač


Idrija z okolico je od nekdaj veljala za pomembno središče klekljarskega znanja, od koder se je spretnost oblikovanja in izdelovanja čipkastih umetnin širila v širni svet. Zato ne čudi, da se je tudi v Spodnji Idriji oblikovala skupina pridnih Prfarskih klekljaric, ki v zadnjih letih skupaj vrtijo klekljane in prenašajo dediščino naprej. Vodja skupine Društva klekljaric idrijske čipke Spodnja Idrija Andra Marinko nas bo popeljala skozi zgodbo Prfarskih klekljaric.

Pogovor Andra Marinko


Srce vsakega manjšega kraja pa je prav gotovo tudi aktivno prostovoljno gasilsko društvo. Zato Spodnje Idrije nismo zapustili brez, da bi se ustavili tudi na obisku pri Prostovoljnem gasilskem društvu Spodnja Idrija. Tam nas je sprejel član društva Boris Peternelj, nam razkazal prostore in predstavil njihovo delo.

Pogovor Boris Peternelj


Tako smo še eno oddajo Pisanka pripeljali do konca. Kot smo izvedeli v uvodnem pogovoru, je Spodnjo Idrijo vredno obiskati že zaradi prijaznih ljudi in lepe narave. Pridružite se nam tudi naslednjo nedeljo, ko bomo ponovno raziskovali naše lepe kraje. 

Maja Vojska
Foto: Kendov dvorec, Društvo Klekljaric idrijske čipke, PGD Spodnja Idrija, Župnija Spodnja Idrija

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
23.04.2024
7°C / 12°C
sreda
24.04.2024
7°C / 13°C
četrtek
25.04.2024
6°C / 16°C