TUDI VIPAVSKI SVETNIKI POTRDILI VIŠJE CENE VRTCA

Petek, 17. februar 2023

Na včerajšnji 5. redni seji Občinskega sveta Občine Vipava so svetniki in svetnice obravnavali 9 točk dnevnega reda. Največ pozornosti so posvetili vprašanjem in pobudam, ki so se v večini nanašala na dela po krajevni skupnostih v Občini Vipava. Potrdili so tudi sklepe o soglasju k razporeditvi presežka prihodkov nad odhodki, med drugim pa tudi nove cene programov Otroškega vrtca Ajdovščina.

Občina Vipava si otroški vrtec deli z občino Ajdovščina, kjer so sklep o povišanju cen potrdili na seji 2. marca. Povišanje cen je seveda odvisno od programa in odstotka sofinanciranja, ki ga starši plačujejo, Katarina Ambrožič iz občine Ajdovščina je tedaj povedala, da se bo povprečnemu staršu cena dvignila za okoli 20 evrov.

Včeraj so podali tudi soglasje k razporeditvi presežka prihodkov nad odhodki za Lavričevo knjižnico, Glasbeno šolo in za Osnovno šolo Draga Bajca Vipava.

Lavričeva knjižnica je po besedah direktorja Arturja Lipovža v letu 2022 poslovala uspešno. Strokovne cilje so presegali na vseh področjih, od izposoje knjižničnega gradiva do izpeljave dogodkov, izpeljave lastnih projektov bralne pismenosti, bralne kulture do vpisa novih članov. V Občini Vipava pa sta Krajevni knjižnici Vipava in Podnanos v lanskem letu podaljšali tudi odprtost za uporabnike. 

Več o tem, kaj je to pomenilo za knjižnico, direktor Artur Lipovž.

IZJAVA: Artur Lipovž 1

Razlog za daljšo odprtost knjižnic v Vipavi in Podnanosu je nov pravilnik. Če slednjega ne bi spreminjali, bi v Podnanosu imeli le še premično zbirko, v Vipavi pa bi prišlo do velike okrnitve tako v smislu storitev kot tudi kvalitete in ponudbe dejavnosti.

Se bo pa v prihodnjem mesecu v Vipavi še za 2 uri podaljšala odprtost krajevne knjižnice. V knjižnici si želijo tudi investicij, Artur Lipovž. 

IZJAVA: Artur Lipovž 2

Uspešno deluje tudi Glasbena šola Vinka Vodopivca v Ajdovščini, v katero hodi 86 vipavskih otrok, s presežkom iz leta 2022 pa načrtujejo nakup šolske pozavne in tube za šolski pihalni orkester. Predvidevajo namreč večji vpis na nizka trobila in ker je cena teh visoka, bo šola vsaj na začetku otrokom omogočala izposojo instrumenta.

Največ zanimanja med otroci velja klavirju in kitari, je povedala ravnateljica Bernarda Paškvan. Glasbena šola v Vipavi sicer nima svojih prostorov, ampak uporablja prostore na osnovni šoli Draga Bajca Vipava.

IZJAVA: Bernarda Paškvan

Vpis se vsako leto povečuje, zato glasbena šola že več let skupaj z občino išče rešitve in prostore, ki bodo ustrezali poučevanju instrumentov.

Velik presežek prihodkov nad odhodki, okrog 73.000 evrov, pa je v minulem letu imela tudi Osnovna šola Draga Bajca Vipava in tako je svet šole predlagal, da se presežek razdeli. Več o tem Sonja Simonič Puc, namestnica predsednice sveta šole.

IZJAVA: Sonja Simonič Puc

Ana Štokelj

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
28.03.2023
-1°C / 15°C
sreda
29.03.2023
2°C / 15°C
četrtek
30.03.2023
4°C / 15°C