PREDLOG O OMEJITVI SOTESKANJA NA FRATARICI IN PREDELICI JE V JAVNI OBRAVNAVI

Sobota, 18. marec 2023

Ministrstvo za naravne vire in prostor je v enomesečno javno obravnavo dalo odredbi o omejitvah obiskovanja in ogledovanja sotesk Frátarica in Predélica. V zadnjih letih je pritisk soteskanja na teh dveh vodotokih postal tako velik, da je začel ogrožati njun status naravnih vrednot, obenem pa začel vplivati na samo doživljanje te dejavnosti, so povedali predlagatelji omejitve, Javni zavod Triglavski narodni park.

V zavodu so skupaj z Zavodom za varstvo narave ministrstvu predlagali odredbo o omejitvi obiska na dveh pritokih reke Koritnice. Soteska Predelica oziroma Predelnica je desni pritok te reke in se nahaja pod vasjo Strmec, soteska Fratarica pa je levi pritok reke pri Logu pod Mangartom, obe pa sodita v območje TNP.

Oba pritoka sta zavarovana kot naravni spomenik, Predelica delno sodi tudi v rezervat Ruševa glava, na tem vodotoku pa so posebej zaščitena še korita in slap Zaročenca. Na Fratarici sta kot naravna vrednota posebej zaščitena slapa Skok in Katedrala.

Aleš Zdešar iz zavoda Triglavski narodni park je povedal, da so odredbo pripravili tudi na pobudo izvajalcev soteskanja:

IZJAVA: Aleš Zdešar

V oceni ogroženosti so v Zavodu TNP zapisali, da je po štetju v letih 2018 in 2019 sotesko Fratarica dnevno obiskalo tudi 160 soteskarjev, v višku sezone, julija in avgusta, pa se je po njej povprečno spustilo okrog 80 soteskarjev na dan.

Predelica zaradi zahtevnosti spustov z obiskovalci ni tako obremenjena, ne razpolagajo pa z oceno obiska.

Med ukrepi, ki so jih predlagali, je poleg številčne omejitve velikosti in števila skupin tudi natančna določitev vstopnih in izstopnih mest ter datumska in časovna omejitev soteskanja.

Komentar na odredbi je mogoče oddati do 17. aprila.
Primož Božič

Naslovna fotografija: Soteskanje na Fratarici //vir: aktivniplanet.si

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
28.03.2023
-1°C / 15°C
sreda
29.03.2023
2°C / 15°C
četrtek
30.03.2023
4°C / 15°C