KDAJ BO NAMAKALNI SISTEM VENDARLE ZAKRPAN?

Nedelja, 26. marec 2023

V četrtek zjutraj smo poročali, da je Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS uporabnike vode iz namakalnega sistema Vogršček obvestil, da ta ponovno obratuje.

Namakalni sistem Vogršček v obsegu, kot so ga zagnali prejšnji teden, ni deloval več kot 15 let, saj zaradi puščanja zajezitvene pregrade gladina jezera Vogršček toliko časa ni bila dovolj visoka, prav tako ni bilo tako visokih pritiskov v cevovodnem sistemu.

A tudi zadnji poseg ni bil uspešen in od petka dalje Vogršček ponovno ne opravlja funkcije. 40 let star sistem pušča vodo na toliko mestih, da jo je nemogoče gospodarno zbrati, še posebej ne distribuirati porabnikov. Kot so novinarjem Primorskih novic zagotovili v družbi Vodovodi in kanalizacija Nova Gorica, ki upravlja s sistemom, bodo do 9. aprila skušali odpraviti glavnino napak, da bodo kmetje še ob pravem času prišli do vode.


Nekoliko bolj spodbudna novica prihaja in zgornjega dela Vipavske doline, saj bodo v prihodnjih letih lahko gradili namakalni sistem. Občini Ajdovščina in Vipava sta namreč zbrali dovolj podpisov lastnikov kmetijskih zemljišč. Projekt ureditve namakanja z vodo iz zadrževalnika Vogršček v zgornjem delu Vipavske doline naj bi bil zaključen do leta 2029.Ivan Seljak

Foto: Rosana Rijavec

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
24.02.2024
7°C / 14°C
nedelja
25.02.2024
5°C / 13°C
ponedeljek
26.02.2024
3°C / 13°C