V RENČAH VEČ KOT 200 PROSTOVOLJCEV NA DELOVNI AKCIJI POSADIMO GOZDOVE

Nedelja, 26. marec 2023
Včeraj je na petih lokacijah po Sloveniji potekala vseslovenska prostovoljska delovna akcija sadnje dreves z naslovom POMLADIMO GOZDOVE 2023. Organizator podjetje Slovenski državni gozdovi je s pomočjo prostovoljcev zasadil okrog 6000 sadik različnih drevesnih vrst. Ena izmed lokacij sadnje je bilo tudi območje nad Renčami, sadilo se je na površini, ki jo je v lanskem letu zajel velik požar. Na delovni akciji v bližini Renč se je tako zbralo več kot 200 prostovoljcev iz cele Slovenije.

Vseslovenska prostovoljska akcija sadnje dreves je letos potekala že četrtič, v bližini Renč pa prvič. Delovne akcije pri Renčah se je udeležilo več kot 200 prostovoljcev, med njimi 50 skavtov Steg Nova Gorica 1, pa učenci in učitelji OŠ Renče, družine z otroci, dijaki srednje gozdarske šole, župan Občine Miren – Kostanjevica Mavricij Humar, podžupan Občine Renče – Vogrsko Andraž Furlan in pa 8 državnih poslancev. Skavt Miha Torkar zakaj, so se prijavili na to akcijo:

Izjava Miha Torkar

In Miha Mlekuž, zakaj se je odločil udeležiti delovne akcije.

Izjava Miha Mlekuž


Vsi skupaj so zasadili okrog 1000 sadik različnih drevesnih vrst in pa 24 kilogramov semena hrasta. Pred pričetkom same delovne akcije so zaposleni na SiDG prikazali tudi pravilno sadnjo drevesnih sadik in semena. Akcije sadnje dreves se je udeležiltudi predsednik vlade dr. Robert Golob s spremljevalko Tino Gaber. Predsednik vlade je območje obiskal dvakrat tudi med požarom., včeraj pa se je udeležil delovne akcije še kot prostovoljec.

Izjava dr. Robert Golob
V lanskem požaru je tudi nad Renčami pogorelo kar nekaj gozda in, da bi si le-ta hitreje opomogel je po besedah direktorja Zavoda za gozdove zdaj zadnji čas za sadnjo drevesnih sadik in pa tudi semen. Zakaj Gregor Daneu.

Izjava Gregor Daneu 1
Na celotnem območju Krasa naj bi bilo obnovljeno dobrih 900ha. Po besedah direktorja pa je vse odvisno od reakcije narave. Akcija sajenja dreves po požaru je pred časom potekala tudi okrog Cerja, nad Mirnom in včeraj tudi nad Renčami. Več o tem koliko je bilo do sedaj posajeno.

Izjava Gregor Daneu 2


Direktor pa še pravi, da tudi zasebni lastniki v Občini Miren – Kostanjevica, kjer izvajajo sečnjo poškodovanega gozdu sami izvajajo setev. V vseh delovnih akcijah na območju požara se sadi tisto seme, ki ga je Zavod za gozdove uspel v lanskem letu nabrati na Krasu.

Do sedaj je denar za obnovo Krasa, Zavod za gozdove zbral preko zasebnih donacij in humanitarnih akcij, v okviru projekta Vrabček. Državni denar za pogozdovanje pa pričakujejo v letošnjem letu.  

Ana Štokelj

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
26.02.2024
5°C / 14°C
torek
27.02.2024
3°C / 13°C
sreda
28.02.2024
9°C / 12°C