PISANKA: SPREHOD PO PLANOTI

Torek, 28. marec 2023

V tokratni nedeljski pisanki se podajamo na planoto Gora, ki obsega veliko območje vzhodnega dela Trnovskega gozda. Gora velja za čudovito planoto, ki poleg izjemnih razgledov v svojem osrčju skriva tudi veliko škrapelj, vrtač in globokih brezen. Na območju Gore se nahajajo vasi Predmeja, Otlica in Kovk, ki so med seboj povezane z izjemno kulturno dediščino in predstavljajo čudoviti že gorski svet. Kulturna dediščina Gore je torej neizmerno bogata. Zato so tam pred leti ustanovili društvo Gora, društvo za ohranjanje in varovanje kulturne in naravne dediščine. V društvu deluje tudi več različnih sekcij, ki povezujejo tako mlajše kot starejše generacije. Ena izmed sekcij je tudi Smučarska skupina Edmunda Čibeja, ki ima veliko zaslugo za ohranjanje starosvetnega smučanja v Sloveniji, ki bi sicer šlo v pozabo. Skupina je smučanje po starem oziroma telemark smučanje demonstrirala tako na slovenskih tleh kot tudi tujih. Več o smučanju po starem, pa v pogovoru s Stankom Vidicem, članom smučarske sekcije Edmunda Čibeja. 

Pogovor o društvu Gora in smučarski skupini

Planota je bila že od nekdaj idealna tudi za smučarske skoke. Domačini celo pravijo, da ni Gorjana, ki se ne bi preizkusil v smučarskih skokih. Tradicija smučarskih skokov sega že v leto 1957, ko so na Predmeji ustanovili skakalni klub, ki je kaj kmalu začel kazati odlične rezultate. Prav s Predmeja je bil zdaj že pokojni Stanko Velikonja, ki je bil med letoma 1974 in 1980 tudi stalni član mladinske in članske reprezentance Jugoslavije. Stanko pa še danes velja za najuspešnejšega primorskega smučarskega skakalca. Po nekaj letih premora so domačini leta 2013 ponovno obudili skakalni klub, ki že žanje uspehe na tekmovanjih. Z nami je trener Danilo Pudgar. 
Pogovor o Skakalnem klubu POK

Gora je primerna tudi za raznolika zelišča, ki so izpostavljena različnim pogojem. Prav zato ni nič nenavadno, da na Gori najdemo tudi profesionalno zeliščarico. Tončka Čibej s Predmeje se že od malih nog ukvarja z zelišči, na profesionalno pot pa je stopila pred 10 leti. V svoji ponudbi ima tako odlične zeliščne čaje, tinkture, sirupe, zeliščno sol, itd. Leta 2020 je za svoje zeliščne čaje prejela tudi Zlati znak na ocenjevanju Dobrot slovenskih kmetij, ki dokazuje, do so njeni zeliščni čaji res osnovani na domačih pristnih gorskih sestavinah. 

Pogovor s profesionalno zeliščarico Tončko

Gora je celo leto tudi čudoviti kraj za pohodnike, saj ponuja izjemne razglede na Vipavsko dolino, včasih pa tudi na morje. Tu se nahaja tudi pohodna pot Po Dolu gor in dol. Gre za pešpot, ki povezuje dolino z Goro in na svoji poti predstavlja številne znamenitosti Gore. Pot je označena in traja nekje od 4 do 5 ur, odvisno od pohodnika. Na tablah ob poti pa so znamenitosti tudi predstavljene. Več o znamenitostih na pešpoti pa Dušan Brus. 

Pogovor o pešpoti Po Dolu gor in dol

Ena izmed priljubljenih pohodniških točk na Gori je tudi Otliško okno, ki te dni gosti zanimivo tekmovanje z naslovom »Waknu izziv«. Gre za tradicionalno pohodniško – rekreacijsko tekmovanje, v katerem se zbirajo vzponi na Otliško okno med 24. marcem in 21. aprilom. Izziv pa je opravljen takrat, ko pohodnik prehodi pot od Izvira Hublja do Otliškega okna. Zadnji gost današnje Pisanke bo Primož Sulič, vodja športnih programov v Zavodu za šport Ajdovščina. 

Pogovor o Waknu izzivu

Naša nedeljska pisanka se zaključuje, upamo, da smo vas uspeli prepričati, da se podate raziskovati Goro in njene bisere.

Prihodnjo nedeljo pa bomo spoznavali pokrajino, ki je kot otroku dajala navdih znamenitemu Maksimu Gaspariju – To je Selšček nad Cerknico.
Ana Štokelj


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
23.04.2024
7°C / 12°C
sreda
24.04.2024
7°C / 14°C
četrtek
25.04.2024
6°C / 15°C