POSLOVIL SE JE BOŠTJAN NOVAK

Torek, 28. marec 2023

Preko družabnih omrežij se je včeraj razširila žalostna novica, da se je po hudi bolezni za vedno poslovil kuharski mojster, naš zvesti prijatelj in dolgoletni sodelavec v svetovalnih oddajah Boštjan Novak.


Boštjana se Idrijčani spominjajo kot vedrega in družabnega človeka, nemirnega duha, ki je znova in znova poskušal najti nekaj novega, izvirnega. Najpomembnejša pa je bila njegova ideja o vsestranski uporabi idrijskih žlikrofov. Po njih je kasneje poimenoval celo lokal v Idriji, sicer pa je bil učitelj na gostinski šoli v Ljubljani, kasneje direktor gostilne Nebesa in v zadnjih letih kukarski mojster v družbi Postojnska jama.


Boštjan Novak je z našim radiem pogosto sodeloval, med drugim je pripravljal tedenske svetovalne oddaje. Bil je naš redni poslušalec in zahteven kritik. Pridružil se nam je že v začetku devetdesetih, ko je naša družba Radio Cerkno prevzela organizacijo celotnega Festivala Idrijske čipke in sredi avgusta leta 1992 ustvarila tridnevni veličasten dogodek. Kasneje je postal del strokovne ekipe, ki je skozi različne oblike organiziranosti popeljala festival v sam vrh kulinaričnega turizma v Sloveniji. Seveda ni manjkal pri zasnovi in organizaciji novega Festivala idrijskih žlikrofov. Bil je reden ocenjevalec te tradicionalne jedi, vodja strokovnih skupin, nikoli pa se ni otepal kuhalnice, kot demonstrator ali ali kuhar. Prav zato je bil Boštjan zaslužen, da poklic kuharja ni le mešanje po loncih, pač pa umetnost in poezija.


Ivan Seljak

Foto: Arhiv organizatorjev festivala žlikrofov

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!



Pozabljeno geslo?

 

nedelja
08.09.2024
15°C / 28°C
ponedeljek
09.09.2024
18°C / 28°C
torek
10.09.2024
18°C / 26°C