IME TEDNA: ŽELJKO CIMPRIČ

Sobota, 13. maj 2023

V oddaji Ime tedna je bil z nami Željko Cimprič iz Kobarida, dolgoletni, danes sicer že upokojeni kustos in eden od ustanoviteljev Kobariškega muzeja in Fundacije Poti miru v Posočju. Čeprav je v raziskovanje zgodovine prve svetovne vojne oziroma soške fronte zašel bolj po naključju, je v več kot tridesetih letih pripravil številne razstave in je še danes aktiven in nepogrešljiv vodič v Kobariškem muzeju. 

Pred kratkim je izdal tudi knjigo Zgodbe na Poti miru, v kateri je zbral razna pričevanja vojakov s soške fronte. Kot je zapisal v uvodu knjige, so bili bolj poklicani k ustvarjanju prave podobe dogajanja tisti, ki so vojno doživeli, in so njihove zgodbe, včasih po čudežu, preživele. 

Več o teh zgodbah, o delovanju muzeja in fundacije in o njegovem pogledu na kruto dogajanje pred dobrim stoletjem na naših tleh pa je spregovoril s Simono Skočir. 

PogovorSimona Skočir

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
23.04.2024
7°C / 12°C
sreda
24.04.2024
7°C / 14°C
četrtek
25.04.2024
6°C / 15°C