PISANKA: S KOLESOM OD REKE DO JESENICE

Torek, 16. maj 2023

Čeprav je današnji dan vremensko precej kisel, pa vam bomo malo sonca poskušali priklicati z današnjo Pisanko, ki je kot nalašč za prijetne pomladne kolesarske izlete. Podali se bomo namreč od Reke preko Orehovške grape in Orehka vse do vasice Jesenica. Če se podate na to turo pa vam ni treba le zagrizeno vrteti pedalov, vzemite si čas, spoznajte te čudovite kraje in ljudi, ki tam prebivajo. Mi smo se najprej ustavili na Reki, prijetni vasici ob reki Idrijci, ki obiskovalcu ponuja marsikaj. V poletnem času jo obišče veliko kopalcev in pa ribičev, najbolj pa je zagotovo prepoznana po arheološkem najdišču Divje babe, ki dokazuje, da so v prepadnih strminah nad vasjo živeli že v pradavnini. V vasi deluje turistično društvo Reka in njegovi člani s svojimi raznovrstnimi aktivnostmi skrbijo za to, da bi kraj spoznalo čim več ljudi. Njihova najbolj prepoznavna prireditev je mednarodni Festival Glas piščali, ki je že pred vrati, saj bo letos potekal 27. maja. Več o Reki in delovanju društva pa predsednik društva Dušan Šturm.

Pogovor Dušan Šturm

V Pisanki pot iz cerkljanske vasi Reka nadaljujemo naprej proti Orehovški grapi. Z glavne ceste proti Tolminu zavijete proti Orehku in kaj kmalu vas pričaka lesena tabla, ki napove, da ste v Orehovški grapi. Tam smo se na obisku ustavili pri domačinu Mateju Kolencu, ki nam je predstavil lepote teh krajev in kaj vse počnejo.

Pogovor Matej Kolenc

Danes vam predstavljamo idejo za kolesarski izlet od cerkljanske vasi Reka pa vse do Jesenice. Mudimo se v Orehovški grapi, kjer smo obiskali domačina Marjana Lapanja, lastnika Čebelarstva Lapanja. Marjan nam je razkazal svoje prostore, kjer prideluje med, nam ga je seveda ponudil tudi v pokušino ter si vzel čas, da je malo poklepetal o svoji ljubezni do čebel in čebelarstva.

Pogovor Marjan Lapanja


Nadaljujemo naprej v vasi Orehek, kjer je že več kot 25 let aktivno Mladinsko društvo Vidaunk Orehek – Jesenica. Najbolj so prepoznavni po organizaciji prvomajskega pohoda na Kojco, a počnejo še marsikaj. Kaj vse pa nam je zaupal njihov predsednik Uroš Štremfelj.


Pogovor Uroš Štremfelj


V današnji oddaji vam predstavljamo kolesarsko turo od Reke do vasi Jesenica, in ravno tam nas je čakal naš zadnji sogovornik dneva. V naselju Jesenica pri Cerknem si lahko pod vodstvom lastnika Bojana Štremflja ogledate kaščo pri Brecu, ki v sebi skriva nešteto zanimivih zgodb preteklosti Cerkljanske. Bojan nam je kaščo z veseljem razkazal in nam seveda zaupal njeno zgodbo.

Pogovor Bojan ŠtremfeljV današnji oddaji Pisanka smo se podali na kolesarko turo od vasi Reka pa do vasi Jesenica. Seveda pa izleta ne moramo končati na tem mestu. V dolino se lahko spustite po isti poti, ali pa še malo zavrtite pedala in se odpravite do Zakriža, naprej do Cerknega in nazaj na Reko. Če imate čas, pa seveda lahko obiščete tudi slabe tri kilometre oddaljeno vas Zakojca, kjer se lahko okrepčate na Turistični kmetiji Pri Flandru ali pa se odpravite na ogled domačije pisatelja Franceta Bevka. V muzej prenovljena hiša vas popelje v čas pisateljevega otroštva ob koncu 19. stoletja. Upamo, da si boste to lepo turo zapomnili in izkoristili, ko bo vreme bolj kolesarjenju prijazno. Poslušajte nas tudi naslednjo nedeljo, ko bomo ponovno odkrivali lepote naših krajev. 

Maja Vojska
Foto: TD  Reka, Visit Cerkno, Čebelarstvo Lapanja, Vidaunk

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
23.04.2024
7°C / 12°C
sreda
24.04.2024
7°C / 14°C
četrtek
25.04.2024
6°C / 15°C