V AJDOVŠČINI ZAŽIVELA LOKARJEVA POT

Ponedeljek, 29. maj 2023

V Ajdovščini so se ta konec tedna zopet spomnili na pisatelja Danila Lokarja, čigar 130-letnico rojstva so obeleževali lani, v Lavričevi knjižnici pa so s serijo dogodkov o pisatelju govorili tudi letos. Pred dnevi so ostalim znamenjem njegove prisotnosti v Ajdovščini dodali še Lokarjevo pot, ki bo postala del Slovenske pisateljske poti.  

Odprtje poti je tako služilo kot simboličen konec Lokarjevega leta, katerega osrednji del so bila gostovanja v Lavričevi knjižnici. Gostje so prihajali iz različnih vod, bodisi so Lokarja osebno poznali, kakor tržaški pesnik Marko Kravos ali filozof, fotograf in pisatelj iz Lokavca Evgen Bavčar, bodisi so se profesionalno ukvarjali z njegovimi deli, kakor profesorica slovenščine Marija Mercina in profesor Peter Avbar.

Lokarjeva pot je sicer 6,5 kilometra dolga pešpot, ki med drugim vključuje tudi mesta, kjer se je pisatelj resnično sprehajal in dobival zamisli za svoja literarna dela. Pot zahteva dve uri zmerne hoje, začne pa se pred Lokarjevo hišo v kateri sta pisateljeva spominska soba in Lokarjeva galerija.

Pot vodi čez Lavričev trg in Ulico 5. maja do Lokavščka, pod obronke Škola in čez lokavško »frato« proti Izviru Hublja. Od tam se vrača po cesti mimo Fužin, Pal in ajdovske elektrarne po levem bregu Hublja na izhodišče.

Po poteh, ki jih je Lokar omenjal v dnevnikih ali po njih hodil na obisk v bližnji Lokavec, usmerjajo kažipoti s simbolom nalivnega peresa, ki je znak Slovenske pisateljske poti.Primož Božič

Naslovna fotografija: Znak Slovenske pisateljske poti //vir: Lavričeva knjižnica Ajdovščina

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
22.07.2024
20°C / 34°C
torek
23.07.2024
20°C / 34°C
sreda
24.07.2024
19°C / 32°C