LAŠČAKOVO VILO NA RAFUTU BODO ZAČELI PRENAVLJATI LETA 2025

Torek, 30. maj 2023

Laščakovo vilo na Rafutu sta včeraj obiskala državna sekretarja na ministrstvu za kulturo Matjaž Rusjan in Matevž Čelik Vidmar, ki sta županu Samu Turelu potrdila, da je za obnovo stavbe zagotovljenih 4,9 milijona evrov kohezijskih sredstev. Prenova vile naj bi se na terenu začela leta 2025, se pa medtem zaključni fazi bliža prenova parka okoli vile.

Park bo predvidoma obnovljen do konca julija letos, ko naj bi ga tudi ponovno odprli za javnost. Državni sekretar Matevž Čelik Vidmar je povedal, da je Ministrstvo za kulturo Laščakovo vilo kot enega od treh objektov kulturne dediščine umestilo v program Natura 2000, kar pomeni, da se bo vila prenovila z evropskimi sredstvi v povezavi s promocijo varstva narave na tem območju.

IZJAVA: Matevž Čelik Vidmar 1

Vsebina vile bo namenjena tudi predstavitvi nekaterih trajnostnih vsebin zapuščine projekta Evropske prestolnice kulture v smeri čezmejnih vsebin za mlade, do prikaza del arhitekta Antona Laščaka.


Dela na terenu se bodo po zagotovilu Čelik Vidmarja začela prav v času EPK-ja:

IZJAVA: Matevž Čelik Vidmar 2

Vlogo investitorja bo v tem primeru prevzela mestna občina, ministrstvo pa bo zgolj posredniški organ pri zagotavljanju evropskih kohezijskih sredstev.


Državnima sekretarjema so poleg napredka del pri obnovi parka pokazali tudi dosedanje priprave na obnovo vile, je povedal župan Samo Turel. V prihodnjih tednih načrtujejo obisk na ministrstvu za kulturo, kjer bi stvari natanko uskladili, o vsebini obnovljene vile pa je povedal:

IZJAVA: Samo Turel 
Primož Božič

Fotografije: Ana Rojc

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
26.09.2023
13°C / 28°C
sreda
27.09.2023
12°C / 28°C
četrtek
28.09.2023
13°C / 28°C